Recensie ‘De Ideale Wereld’

Het voorproefje op De Ideale Wereld loste de verwachtingen niet helemaal in, maar deed wel verlangen naar meer.

De Ideale Wereld ***Elke weekdag, VIER (samenvatting op zaterdag)

Van alle nieuwe Vlaamse programma’s, was De Ideale Wereld met voorsprong datgene waar ik het meeste naar uitkeek – zelfs al was het van alle nieuwe Vlaamse programma datgene waar er vooraf het minst over bekend was. Een dagelijks nieuw actuamagazine van de mensen achter Is ’t Nog Ver en de ManBijtHond-rubrieken Het Gesproken Dagblad en Gek of Geniaal?, er zijn dit najaar toch minder enthousiasmerende concepten te vinden in de uitzendschema’s.

Vorig najaar lanceerde VIER De Kruitfabriek op het moment dat de concurrentie al twee weken bezig was, nu kreeg De Ideale Wereld een kleine voorsprong op – vooral – Iedereen Beroemd door middel van een speciale introductieaflevering zaterdagavond. Helemaal representatief zal die niet zijn geweest, maar ze gaf wel een goed beeld voor wat nog komt. En dat was: een programma dat op een unieke en erg grappige manier een draai kan geven aan de actualiteit maar dat toch ook nog wat consistentie mist. Er zaten geweldige dingen in de eerste aflevering, zowel in de speciale filmpjes en rubrieken – de mop van Dewinter, Jelle De Beules aanvalsplan voor Syrië – als in de kleine momenten tussendoor. Ik denk niet dat er in een van de vele humorprogramma’s die er nog aan komen iets zal zitten dat zo grappig is als Jelle De Beule die na een halve minuut in Otto-Jan Hams oor komt fluisteren dat ‘kijkcijfers ook niet alles zijn’.

Aan de andere kant ontbrak het de aflevering aan structuur om over de hele lijn te overtuigen. Het zal vooraf misschien een goed idee hebben geleken om Elodie Ouedraogo uit te nodigen als centrale gast, maar een echt zinvolle rol speelde ze niet – het item over hoe zij het nieuwe boegbeeld is van de binnenvaart was zelfs veruit het zwakste. En tegen het einde leek er wat te veel geïmproviseerd te moeten worden, waardoor mijn aandacht toch verslapte. De verwachtingen zijn dus niet helemaal ingelost, maar ik verwacht voorlopig wel nog altijd dat dat een dezer zal gebeuren.

Stefaan Werbrouck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content