Recensie: Belgium’s Got Talent – Een lach, een traan, een déjà vu

Belgium’s Got Talent is een nieuwe talentenjacht op tv. Wat u ervan vindt, hangt vooral af van de emotie die u voelt bij het lezen van de vorige zin.

Belgium’s Got Talent
Elke vrijdag, vtm **

‘Jullie moeten niet meedoen aan Belgium’s Got Talent, maar aan Britain’s Got Talent, America’s Got Talent, The World’s Got Talent!’ Ray Cokes verliest even zijn Britse cool na de auditie van enkele jeugdige goochelaars.

Het mag dan wel de zoveelste talentenjacht van de laatste jaren zijn, Belgium’s Got Talent had voor de start al een primeur te pakken: dit moet namelijk het eerste tv-programma zijn dat al geparodieerd werd door Gunter Lamoot nog voor het was begonnen. Een clipje waarin jurylid Karen Damen haar tranen de vrije loop laat als een jong meisje Adele komt playbacken, werd namelijk afgelopen week vrijgegeven en deed zo snel de ronde op het internet dat de stand-up comedian er vlug een mash-up van maakte. (U vindt beide versies op YouTube, hier en hier.)

Voor de rest is Belgium’s Got Talent natuurlijk zo vernieuwend als Supertalent in Vlaanderen, de vorige Vlaamse versie van het internationale format die vijf jaar geleden te zien was op VT4. Artiesten van allerlei slag doen hun kunstje voor het publiek en een jury van drie ‘kenners’ – Damen, Rob Vanoudenhoven en Ray Cokes – en krijgen daarna te horen of ze een ronde verder mogen. Wie uiteindelijk de finale wint, krijgt 50.000 euro en mag door het leven als het grootste onontdekte talent van het land. Die geldprijs is niet onbelangrijk, want de kans is groot dat u na de overwinning nog altijd onontdekt blijft, vraag dat maar aan de laureaat van Supertalent in Vlaanderen.

Dat de tranen van Karen Damen vooraf vrijgegeven werden, was niet toevallig: vtm wil Belgium’s Got Talent verkopen als een show voor de hele familie, vol emoties. En de eerste aflevering bevatte natuurlijk de spreekwoordelijke lach (de breakdancer in maatpak) en traan (zou, behalve Jurgen Verstrepen, iemand het droog hebben gehouden tijdens de auditie van de twee slechtziende jongens?).

Maar goed, je kunt moeilijk zeggen dat de audities van pakweg The Voice droge bedoeningen waren, waar de juryleden als kille boekhouders de talenten van de kandidaten wikten en wogen. Dus om te concluderen: wat u van Belgium’s Got Talent vindt, zal vooral afhangen van de emotie die u voelt bij de woorden ‘nieuwe talentenjacht op tv’.

Stefaan Werbrouck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content