Personeel dreigt productie ‘Thuis’ te verstoren

© Belga

Een deel van de ploeg die de dagelijkse VRT-soap Thuis maakt, dreigt de productie te verstoren als de directie niet met informatie en toegevingen over te brug komt. De openbare omroep wil het programma verhuizen naar een extern productiehuis.

Op de nationale actiedag van de vakbonden roeren ook de bonden bij de VRT zich. Een aantal programma’s, voornamelijk actualiteitsprogramma’s, gaan niet op antenne. Het protest is vooral gericht tegen de Vlaamse regering, die de werkingsmiddelen van de VRT niet indexeerde.

Bij de stakerspost van de bonden aan het VRT-gebouw in de Reyerslaan tekende woensdagochtend ook een groep acteurs en medewerkers van Thuis present. De VRT wil besparen door de productie van de populaire soap vanaf volgend jaar te verhuizen naar een extern productiehuis.

Het personeel ziet dat niet zitten. Volgens Philippe Van Horebeke, Director of Photography bij Thuis, zou de verhuizing leiden tot financieel verlies voor het personeel en mogelijk ook langere werkdagen. De arbeidsvoorwaarden in de privésector zijn immers anders dan bij de openbare omroep.

De werknemers klagen bovendien dat ze anderhalve maand voor de geplande overdracht nog niet weten bij welk productiehuis ze zullen terechtkomen. Tegen donderdagochtend eist het personeel daarover duidelijkheid, rechtstreeks van de directie, zegt Van Horebeke.

Als de directie niet op de eisen ingaat, dreigt de ploeg de productie van Thuis te verstoren. De steun daarvoor is groot onder het personeel, zegt Van Horebeke. Ook heel wat acteurs steunen het protest, zegt hij.

Partner Content