Nieuw VRT-duidingsmagazine ‘Pano’ diept elke week één thema uit

© Belga

‘Koppen’ meets ‘Panorama’: de VRT Nieuwsdienst zendt woensdagavond de eerste aflevering uit van het nieuwe duidingsmagazine ‘Pano’.

“Ons team kiest er elke week voor om één thema uit te diepen”, zegt Steven Samyn, hoofdredacteur tv-duiding. Voor de eerste uitzending onderzoeken de reporters of de aanslagen een invloed hebben op de kloof tussen de blanke Vlaming en de moslim-Vlaming.

Het wekelijkse duidingsmagazine “Pano”, dat uitgezonden wordt op Eén, wil “indringende reportages over de grote thema’s van deze tijd” aan bod laten komen. Elke week krijgt één thema de volle aandacht. “Eén staat in het nu en wil volop inspelen op de thema’s waar de kijkers mee bezig zijn”, zegt netmanager Olivier Goris. “Pano” sluit hier volgens Goris perfect bij aan. “De ploeg gaat dieper in op onderwerpen die er nu toe doen.”

“Inhoud, onderzoek en in de diepte: dat is waar we voor willen gaan”, voegt Samyn eraan toe. “En toch nog voldoende ruimte om af en toe, als er een goede reden voor is, kort op de bal te spelen. Om dat goed te doen, bundelen we de expertise van de redacties van het vroegere ‘Koppen’ en ‘Panorama’.”

Voor de eerste uitzending zet de redactie een sociaal experiment op. Reporters Machteld Libert en Mario Mertens gaan deels undercover op zoek naar een antwoord op de vraag of de aanslagen een invloed hebben op de kloof tussen de blanke Vlaming en de moslim-Vlaming in onze maatschappij.

De kloof blijkt volgens de reporters nog vergroot: 38 procent antwoordt nu meer op zijn hoede te zijn. Toch wil 77 pct van de Vlamingen nog een moslim als buur.

“Pano” koppelt documentairemaker Rachida El Garani en stand-upcomedian Arbi el Ayachi voor een “tv-huwelijk” en laat hen in Tremelo undercover een winkel openen. In Tremelo is nauwelijks 0,5 pct van de inwoners allochtoon. De ploeg van “Pano” filmt de reacties van de inwoners met verborgen camera.

Het resultaat is woensdag te zien om 21.25 uur op Eén. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content