Nederlandse oud-presentator Frank Masmeijer op vrije voeten na gratie door koning

Frank Masmeijer in 2018. © Belga

De Nederlandse oud-presentator Frank Masmeijer (60), die in België tot negen jaar cel werd veroordeeld voor zijn aandeel in een grootscheepse cocaïnesmokkelzaak, is eerder vrijgekomen nadat hij gratie had gekregen van koning Willem-Alexander. Dat hebben verschillende Nederlandse media gemeld. De advocaat van Masmeijer kent naar eigen zeggen de reden voor de gratieverlening niet.

Het Antwerpse hof van beroep veroordeelde de ex-televisiepresentator in juni 2019 tot negen jaar cel voor zijn aandeel in de invoer van 467 kilo cocaïne via de haven van Antwerpen. Ook kreeg hij een boete van 90.000 euro opgelegd. 

Maar nu heeft de oud-presentator van NCRV (Nederlandse Christelijke Radio Vereniging) , die in de jaren tachtig en negentig veelvuldig op tv te zien was, dus tot zijn eigen verbazing de gevangenis mogen verlaten, anderhalf jaar eerder dan hij zelf dacht. Een paar uur nadat de Nederlandse koning Willem-Alexander een gratieverzoek had ondertekend, werd hij plotseling vrijgelaten.

De hitte van deze week hoeft hij dan ook niet door te brengen in zijn cel in het Nederlandse Nieuwegein, waarheen hij eind vorig jaar was overgebracht.

Geert-Jan Knoops was een van de advocaten van voormalig NCRV’er Masmeijer. Op NPO Radio 1 zei de raadsman dat het uitzonderlijk is dat iemand gratie krijgt in Nederland. ‘In dit geval in het bijzonder, omdat meneer Masmeijer toch voor een zeer ernstig feit was veroordeeld, hoewel men altijd zijn betrokkenheid heeft betwist. Dus het is zeker bijzonder’, aldus Knoops.

Gratie wordt volgens Knoops slechts verleend in ‘uitzonderlijke gevallen’. ‘Dan moet u denken aan buitengewone humanitaire omstandigheden die niet eerder bekend waren bij de rechtbank of het hof, of omstandigheden die hebben gemaakt dat iemand een totaal ander leven is gaan leiden of gaat leiden.’

Knoops heeft nog geen contact gehad met Masmeijer. Het is hen beiden niet bekend wat de reden voor de gratieverlening is. 

De gratie kwam voor Masmeijer als een grote verrassing, zegt hij in De Telegraaf. In eerste instantie dacht hij dat hij in de maling werd genomen toen een medewerker van de gevangenis hem vertelde dat hij per direct vrij kwam. ‘Ik kan het nog steeds niet bevatten’, aldus de oud-presentator, die grapt dat toen hij wegreed met vriendin Anita, hij tegen haar zei: ‘Geef maar een dot gas, voordat ze zich bedenken!’

Partner Content