Matt Lucas en 4 andere bekende companions uit de (recente) geschiedenis van Doctor Who

Matt Lucas als Nardole en 'Doctor' Peter Capaldi © BBC/GETTY

De Britse sciencefictionserie Doctor Who, die aan de opnames van zijn tiende seizoen toe is, neemt er een nieuwe companion bij: Little Britain-acteur Matt Lucas keert terug als metgezel van de Doctor, en zal dat deze keer voor langere tijd blijven. Ook deze andere bekendheden vergezelden Doctor Who ooit bij zijn reizen door tijd en ruimte.

Het stuntelende karakter Nardole, door Matt Lucas voor het eerst vertolkt in de Kerstmis-special vorig jaar, keert terug in de nieuwe serie van Doctor Who, die volgend jaar op BBC One zal te zien zijn. Lucas zal er de Doctor, gespeeld door Peter Capaldi, en diens nieuwe assistent Bill, gespeeld door Pearl Mackie, vergezellen voor een nieuwe reeks avonturen.

De Little Britain-legende kijkt uit naar de opnames later deze maand. ‘Ik ben verheugd dat Nardole terugkeert naar de Tardis voor meer avonturen’, zei hij aan de BBC. Ook schrijver en producent Steven Moffat reageerde enthousiast op de terugkeer van Lucas. ‘Eén van de grootste comedytalenten ter wereld zal worden losgelaten in de tijd en ruimte’, klonk het.

Billie Piper en de revival van Doctor Who

Matt Lucas was niet het eerste bekende gezicht dat de Doctor flankeerde. De meest beruchte companion van de Doctor was misschien wel Rose Tyler, vertolkt door de Britse zangeres en actrice Billie Piper. Samen met de toenmalige Doctor, gespeeld door Christopher Eccleston, zorgde zij in 2005 voor een succesvolle herlancering van de serie. Het feit dat Piper in de seizoenen daarna nog vaak terugkeerde, onderstreept de impact die ze had. Toch speelde ook de toegankelijkheid van het personage mee. Tyler was een doodgewoon meisje met enkele ongewone kantjes; iemand waar veel fans zich ongetwijfeld in konden herkennen.

Kylie Minogue
Kylie Minogue© Reuters

De komst van de Australische zangeres Kylie Minogue, die in 2007 in de huid van Astrid Peth kroop als eenmalige metgezel van de tiende Doctor, was een strategische zet. Haar casting in de aflevering ‘Voyage of the Damned’ zorgde voor een boom in het aantal kijkcijfers, ook bij de episodes die volgden.

Slimme move

Karen Gillan
Karen Gillan© REUTERS

In de vijfde reeks van Doctor Who koos Steven Moffat voor de zevenjarige Amy Pond, die zou uitgroeien tot de jongvolwassen metgezel van de Doctor, vertolkt door Matt Smith. Alweer een slimme move van de maker, want de reeks steeg zo nog meer in populariteit onder kinderen die de Doctor als hun imaginaire vriend zagen. Karen Gillan, onlangs nog te zien in The Big Short, mocht Amy Pond vertolken, nadat haar nichtje Caitlin Blackwood de jongere versie speelde.

Een van de meest langdurige personages in het nieuwe Doctor Who-tijdperk sinds 2005, is Captain Jack Harkness, vertolkt door John Barrowman. Hoewel hij oorspronkelijk een tijdelijk personage moest worden, zorgde zijn onstuimige, zelfzekere en bedrieglijke aard ervoor dat hij zijn uitroeiing kon overleven en terugkeerde in latere seizoenen. ‘Dat komt ervan wanneer je scenaristen Russell T Davies en Steven Moffat samen laat brainstormen over een personage’, klonk het op BBC America. (OV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content