Koen Geens stelt zich vragen bij Blind getrouwd
Het college van procureurs-generaal moet voor alle gerechtelijke arrondissementen in ons land een standpunt innemen over huwelijken tussen twee personen die elkaar de dag zelf voor het eerst ontmoeten. Dat heeft minister van Justitie Koen Geens (CD&V) woensdag in de Kamer verklaard.
Na twee seizoenen in Vlaanderen, is ook Franstalig België overstag gegaan. Op RTL-TVI wordt deze herfst de Franstalige variant van Blind getrouwd uitgezonden. In het programma worden mensen die elkaar niet kennen aan elkaar gekoppeld door experts, waarna ze huwen. Dat loopt niet van een leien dakje. De burgemeester van Sint-Lambrechts-Woluwe, Olivier Maingain (Défi), heeft onlangs zo’n huwelijk geweigerd nadat hij zich tot het parket van Brussel had gewend.
Nu wil minister van Justitie Geens dat het college van procureurs-generaal een algemeen standpunt inneemt. De bal ligt nu dus in het kamp van de procureurs-generaal. Volgens de minister kan het gebruik van het burgerlijk huwelijk in dat soort programma’s ‘een verkeerd beeld geven van het instituut, dat de uitdrukking is van de wens om een duurzame leefgemeenschap te creëren’.
‘Geen testfase’
Minister Geens waarschuwde dat het huwelijk geen ‘zoekinstelling of testfase’ is. ‘Het gaat erom bewust te zijn van de gevolgen’ van zo’n daad: het overlijden van de partner, die schulden met zich kan meedragen, reeds kinderen hebben, de sociale en fiscale gevolgen, enzovoort.
Geens verwees naar de autonomie van de ambtenaar van de burgerlijke stand die de kwaliteiten en huwelijksvoorwaarden moet nagaan. Die moet er zich bijvoorbeeld van vergewissen dat er sprake is van wederzijdse toestemming. Hij moet de situatie geval per geval tegen het licht houden en rekening houden met alle pertinente elementen.
De ambtenaar heeft het recht het huwelijk te weigeren, zoals Maingain deed, indien niet aan de voorwaarden is voldaan of wanneer het indruist tegen de openbare orde, aldus nog minister Geens. Dat kan bijvoorbeeld indien één van de partners geen correct beeld heeft van het huwelijk. Een partner ‘mag niet onder druk staan van een tv-programma’. De kandidaten kunnen dan weer in beroep gaan bij de familierechtbank tegen een weigering door de ambtenaar. De ambtenaar kan zich ook wenden tot de procureur des konings.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier