Xander De Rycke

‘In vergelijking met Lieven Van Gils is die hond van Winteruur een enthousiaste presentator’

Xander De Rycke Comedian

Naar aanleiding van Houdt het voor bekeken, zijn conference over film en tv in Vlaanderen, sakkert en zapt comedian Xander De Rycke elke week voor de buis. ‘Als je je kijkers toch twee maanden lang aan De slimste mens kwijt bent, doe dan gewoon eens goed zot.’

Akkoord, er zijn niet veel programma’s die overeind blijven tegenover De slimste mens, dat iedere dag een klein miljoen kijkers gegijzeld houdt. Maar dat nu soms minder dan een kwart miljoen Vlamingen Van Gils & gasten volgt, is het zoveelste teken dat die talkshow dringend nood heeft aan wat amusement.

Eerder dit jaar durfde meer dan één krant de loftrompet te steken over Gert Late Night. Niet moeilijk: in vergelijking met Lieven Van Gils is die hond van Winteruur een enthousiaste host. Gert Late Night moet qua publieksbereik vaak nauwelijks onderdoen voor Van Gils & gasten, een duidelijk teken dat mensen nood hebben aan een plezante babbel, desnoods met een verveelde Walt Disney in kamerjas en zijn kokhalsende homosidekick.

‘In vergelijking met Lieven Van Gils is die hond van u003cemu003eWinteruuru003c/emu003e een enthousiaste presentator’

Niet dat je de boel daarom moet volstouwen met knotsgekke filmpjes en spelletjes – dat kan een talkshow ook de das omdoen. De basis moet goed zitten. Repeteer je gesprek dus niet kapot. Zet niet te veel volk aan je tafel. Durf eens van je steekkaarten afwijken. En: heb af en toe een mening.

Het is niet zo vreemd dat een van de spraakmakendste Van Gils & gasten-fragmenten een dolgedraaide Ingeborg was. Dat was namelijk een moment van pure chaos en spontaniteit. Als host moet je daarin meegaan in plaats van erop te zitten kijken als een koe naar een nieuwe staldeur.

Het is nog niet te laat, Lieven. Doe een hemdknoopje los, laat elke derde vraag blanco en zeg af en toe voor geen enkele reden ‘Ik ga daar niet mee akkoord’. Als je je kijkers toch twee maanden lang aan De slimste mens kwijt bent, doe dan gewoon eens goed zot.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content