‘Ik had een Martine Tanghe-versus-Kobe Ilsengevoel’: quizzen met Gunter Lamoot en Guga Baúl

Gunter Lamoot en Guga Baúl, stoffen oude quizvragen af. 'Elke aflevering heeft ons ongeveer een maand in de archieven gekost, als het niet meer was.' © .
Jorik Leemans
Jorik Leemans Freelancejournalist

Guga Baúl en Gunter Lamoot recycleren de quizvragen van toen in Kan u de vraag nog eens herhalen?

‘Je moet straks wel iets ondertekenen waardoor je geen antwoorden kunt lekken zonder te moeten betalen’, zegt Gunter Lamoot wanneer hij me naar de wirwar van quizkaartjes ziet staren die aan de muur hangen. ‘Het ziet er waarschijnlijk uit alsof er totaal geen structuur in zit, maar die is er wel degelijk, hoor.’ De stand-upcomedian en tv-maker gaat op een versleten sofa zitten, in de hoek van het kantoor werken redacteurs Frank Nuytten en Bjorn Hamal ondertussen naarstig aan de laatste van vier afleveringen van Lamoots nieuwste creatie, Kan u de vraag nog eens herhalen?

Samen met presentator Guga Baúl duikt Lamoot in de archieven van VTM en VRT, op zoek naar quizvragen. Van Het rad van fortuin over Wie wordt multimiljonair? tot Blokken: elke vraag in hun quiz is daar al eens eerder gesteld. Het is aan drie onbekende kandidaten om juist te antwoorden op de gerecycleerde opgave. Daarbij worden ze bijgestaan door BV’s – bekende vragenstellers – als Luc Appermont, Marcel Vanthilt en Bart De Pauw, die er zelf bij waren toen de vraag oorspronkelijk werd gesteld.

‘Ik heb deze quiz ooit samen met Frank Nuytten bedacht’, aldus Lamoot. ‘Het format is nu weer bovengehaald, bijgewerkt door een ijzersterke redactie. Het was een hele puzzel om de juiste vragen bij elkaar krijgen. We zijn helemaal tot het begin van de archieven teruggegaan. Ik denk dat we alles bij elkaar ongeveer een maand aan elke aflevering gewerkt hebben, als het niet meer was. Het was alleszins erg arbeidsintensief.’

De beste quizzen zijn de simpelste. Gewoon vraag en antwoord, zonder al te veel tralala. Zoals die van ons

Gunter Lamoot

‘Je moet enorm veel bekijken om hier en daar iets goeds uit een quiz te halen’, vult Nuytten aan vanaf zijn bureau. ‘Je moet het inkoken tot je een goede saus hebt.’

‘Zo zou je het ook kunnen zeggen, ja’, lacht Lamoot.

Wat wordt jouw rol in het programma?

Gunter Lamoot: Oorspronkelijk was het niet de bedoeling dat ik er zelf in zou zitten. Maar bij VTM zagen ze het wel zitten om mij voor de dwaze noot te laten zorgen in mijn eigen stijl. Ik doe dus de nonsens tussendoor, en vooral de dwaze montages à la Superstaar (het programma op 2BE waarin hij enkele jaren geleden met voice-overs beelden een nieuw leven gaf, nvdr.). Ik vind dat toffer dan gewoon af te lezen wat al op mijn blad staat. In hoofdzaak blijft het een quiz, maar met een gezonde dosis humor en archiefbeelden.

Guga, hoe kwam jij in beeld als quizmaster?

Guga Baúl: VTM wist dat ik ooit eens een quiz wilde presenteren. Daarenboven wilde ik graag iets doen met nostalgie. Gunter en ik kennen elkaar al een tijdje, dus ik was meteen mee met het hele idee.

De cynische Lamoot en het goedlachse VTM-gezicht Baúl, dat is op z’n zachtst gezegd een verrassende combinatie.

Baúl: Absoluut, al heb ik wel een hekel aan hokjesmentaliteit – vooral omdat ik mezelf er soms op betrap.

Lamoot: Dat etiket van donker en cynisch wordt een beetje te snel op mij geplakt. Enfin, ik versta dat wel, maar in onze quiz is het vooral de bullshitfactor die de overhand neemt. In principe doe ik gewoon zoals ik altijd doe, ook al wordt Kan u de vraag nog eens herhalen? in primetime op VTM uitgezonden. Tot nu toe heeft dat nog voor geen enkel probleem gezorgd.

Baúl: In het begin had ik ook een Martine Tanghe-versus-Kobe Ilsengevoel: op het eerste gezicht zijn we een vreemde combinatie, maar als je verder kijkt, zie je dat het klopt.

Lamoot: Omdat het voor een familiezender is, ben ik sowieso met een andere klik aan het programma begonnen, zonder mezelf te verloochenen. Ik vind dat we met de montages ver genoeg kunnen gaan zonder echt te ver te gaan.

Gunter en ik kennen elkaar al een tijdje, dus ik was meteen mee met het hele idee

Guga Bau0026#xFA;l

Kan u de vraag nog eens herhalen?, Superstaar, de weekendtips van De ideale wereld: archiefbeelden oplappen is zo stilaan je handelsmerk.

Lamoot: Blijkbaar ja, ik doe dat gewoon heel graag: een draai geven aan bestaande beelden en er een nieuwe realiteit voor creëren. Mensen pikken het ook op. Mijn vulgaire versie van Love Boat heeft bijna zeshonderdduizend views op YouTube. Het is leuk dat zoiets zijn eigen leven gaat leiden, ook al is het plat, grof, vrij racistisch en dus tamelijk in your face. Het is een geruststelling dat mensen in foute humor durven mee te gaan, op voorwaarde dat het grappig blijft.

Hoe viel jouw eerste presentatiewerk mee, Guga?

Baúl: Bij het presenteren van een quiz komt veel kijken. Je moet de stand volgen, de kandidaten geruststellen en motiveren, waardoor je geen tijd hebt om iets anders te zijn dan gefocust. Ik beschouw mezelf een beetje als de kapitein van een voetbalploeg: ik moet ervoor zorgen dat iedereen evenveel aan bod komt en van tijd tot tijd een goede voorzet krijgt.

Lamoot: En dat verliep heel vlot als je het mij vraagt.

Jullie distilleren een nieuw programma uit de geschiedenis van de Vlaamse quiz. Is het in die zin een beetje het summum van het genre?

Baúl: Nee, dat zou te veel eer zijn. Het summum van de Vlaamse televisiequiz zou een programma zijn waarbij je pakweg de kokers van De pappenheimers combineert met de jury van De slimste mens en het beste van elk ander quizprogramma. Wat wij doen, is oude programma’s in hun waarde laten en ze nog eens van onder het stof halen.

Lamoot: De beste quizzen zijn trouwens de simpelste. Gewoon vraag en antwoord, zonder al te veel tralala. Zoals die van ons, zeker? (lacht)

KAN U DE VRAAG NOG EENS HERHALEN?

Vanaf donderdag 11/5 om 20.35 uur op VTM.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content