Het zomerspel van Katrien Vanderlinden: ‘Backstage rondhangen op Werchter was fijn, maar grote festivals zeggen me nu minder’

© National

Katrien Vanderlinden is beeldend kunstenaar en regisseur. Ze is te zien in het interieurprogramma Tussen 4 buren op Play 4.

Hoeveel dagen vakantie neem je?

Als freelancer heb ik geen vast aantal verlofdagen. Zodra ik de kans zie en Flip (Kowlier, haar man, nvdr.) niet moet optreden, zijn we weg met onze camper. Dat is de ultieme vrijheid.

Wat is je mooiste vakantieherinnering?

In juli trokken we met de camper naar Parijs, met de scooter achterop. Het was prachtig weer, er was net een kunstenfestival bezig en ’s avonds gingen we uit eten met vrienden. Het weekend van mijn dromen.

Wat is je slechtste vakantieherinnering?

Een week lang regen in Portugal. Als zoiets je in Schotland of Zweden overkomt, tot daar. Maar Portugal?

Welke boeken neem je dit jaar mee?

Tijdens onze laatste trip met de camper las ik Muidhond van Inge Schilperoord. Ik werk als regisseur voor Winteruur op Canvas en daar was zij onlangs te gast. Een heel interessante vrouw en een schitterende roman.

Welk gerecht brengt je meteen in zomersfeer?

Echt goede vlezige tomaten met burrata – géén gewone mozzarella – en basilicum, olijfolie, peper en zout.

Denk je soms nog terug aan een vakantieliefde?

Op mijn 18e ging ik met de Bouworde naar Kroatië. Een jongen daar was stapelverliefd op mij en schreef me zelfs daarna nog melige e-mails. Ik had een lief in België, dus ging er niet op in. Onlangs kwam ik hem tegen op Facebook: hij is een echte johnny geworden, met zo’n getunede auto. Het had heel anders met mij kunnen aflopen.

Overweeg je in de zomer weleens je leven helemaal om te gooien?

Nee. Na kerst heb ik wel vaak een professionele crisis: dan wil ik een job met normale uren, een confituurwinkel beginnen of zo. Al zou ik dat natuurlijk nooit echt doen. (lacht)

Ben je wel eens alleen op vakantie geweest?

Met mijn eerste loon ben ik een week in m’n eentje naar de Côte d’Azur vertrokken. Het was net uit met mijn eerste lief. Dat was best eenzaam, maar ook speciaal.

Voor welk zomerfestival heb je al tickets op zak?

Ik heb enkele jaren meegewerkt aan de aftermovie van Rock Werchter. Het was fijn om backstage rond te hangen, maar die grote festivals zeggen me nu minder. Als Flip op kleinere festivals speelt, ga ik wel eens mee.

Wat wordt voor jou het sportieve hoogtepunt van deze zomer?

We hebben een verhuismarathon gedaan, waarbij wij en de kinderen allemaal van kamer wisselden.

Wat was de ergste vakantiejob die je ooit hebt gedaan?

Voor Europcar moest ik in heel Europa lokale garagisten opbellen om gestrande toeristen te takelen. Zó saai. Met mijn loon heb ik een PlayStation gekocht.

Welk souvenir zul je altijd koesteren?

Op huwelijksreis in Maleisië kreeg ik van een schipper een heel mooi stuk koraal. Ik heb dat met veel bubble wrap ingepakt en met de post verzonden – je mag dat niet zomaar importeren. Onlangs is het aangekomen, ongehavend.

Stel dat je er het budget voor hebt: waar koop je een tweede verblijf in eigen land?

Ik heb een stuk bouwgrond gekocht in de Ardennen, vlak aan de Franse grens. Het plan is om daar een mooi, klein huisje op te zetten om te verhuren.

En in het buitenland?

In Amsterdam of Londen misschien. Of in de Algarve.

Welke politicus wens je een verkwikkende vakantie toe?

Géén idee. Ik ken niets van politiek – ondanks dat ik vier jaar op de VRT-nieuwsdienst heb gewerkt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content