Het nieuwe project van Steven Soderbergh voor HBO: hij levert de scènes, u maakt de serie

© REUTERS

Voor zijn nieuwe HBO-reeks filmde Steven ‘Ocean’s Eleven’ Soderbergh ongeveer acht uur aan scènes. In welke volgorde en vanuit welk perspectief u die bekijkt, beslist u helemaal zelf, via uw smartphone.

Mosaic is een nieuwe reeks op HBO, geregisseerd door Steven Soderbergh, met in de hoofdrol Sharon Stone. In tijden waarin steeds meer filmacteurs en -cineasten naar het kleine scherm overstappen, is dat geen wereldschokkend nieuws.

Opvallender is dat Mosaic pas in januari op tv komt en in eerste instantie niet als eenvoudige serie was bedoeld. De oorspronkelijke vorm is namelijk de gratis Mosaic-app, die nu al gratis te koop is voor iPhones – de Androidversie volgt later.

Een blik op de interface van Mosaic.
Een blik op de interface van Mosaic.© HBO

Alle beelden, in totaal zo’n acht uur, zijn verdeeld in stukjes en beetjes, die je in iedere mogelijke volgorde kunt bekijken. Na elk filmpje, van een paar minuten tot een volwaardige aflevering, kun je dus kiezen of je naar voor of naar achter wilt in het verhaal of over welk element je meer informatie wilt. Je kan dus een scène van vier minuten afspelen, pauzeren, teruggaan naar iets dat vroeger in het verhaal is gebeurd en daarna iets bekijken dat tegelijk met de eerste scène gebeurde.

De afloop ligt wel al vast. Het is geen game, benadrukt Soderbergh in Vulture. ‘Ik wilde niet dat de keuzes van de kijker invloed hadden op wat de personages doen, maar wel dat je kan kiezen vanuit welk perspectief je bepaalde gebeurtenissen bekijkt.’

Een blik op de interface van Mosaic.
Een blik op de interface van Mosaic.© HBO

500 pagina’s

Het idee rijpt al langer, schrijft Wired. In 2012 al brainstormde Soderbergh met Casey Silver, toen baas van Universal Pictures, over een manier om verhalen te vertellen via een smartphone. De regisseur van onder meer Ocean’s Eleven vond het eerst wat te veel lijken op een game, maar was al snel daarna gedwongen om het te draaien.

Toen HBO groen licht gaf, werkten Silver en Soderbergh drie jaar lang aan de reeks. Beginnen deden ze door het verhaal op de muur uit te werken met gekleurde post-its, eindigen deden ze met een script van meer dan 500 pagina’s. Al snel werd het project zo ambitieus dat de twee hun budget dreigden te overstijgen. Daarop ging Soderbergh naar HBO met het idee om alles te hermonteren naar een miniserie van zes afleveringen voor de kabelzender. Daarvoor telde HBO 20 miljoen euro neer.

Tijdens de opnames kregen de acteurs enkel te horen wat ze moesten weten en of ze tijdens een bepaalde scène logen of niet. ‘Ik moedigde hen aan om op te gaan in een narcistisch ik-ben-het-centrum-van-dit-universumdenken, omdat dat de serie hielp.’

Het resultaat is vooral een experiment, waar iedereen van wil leren, zegt Silver. ‘Mijn ambitie voor de volgende series is dat we kunnen bouwen op de lessen die we uit deze trekken.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content