HBO schrapt persvisies ‘Game of Thrones’ na lek

© HBO

Het productiehuis HBO zal vanaf heden geen afleveringen van Game of Thrones meer aan de pers vertonen voorafgaand aan de officiële release. Deze maatregel komt er nadat er vorig jaar vier afleveringen van het vijfde seizoen gelekt werden. Het zesde seizoen gaat op 24 april officieel van start.

Om internetpiraterij tegen te gaan, beslist HBO om de populaire televisiereeks Game of Thrones niet meer te vertonen aan de pers, en ook geen kopieën meer te maken. Dit gebeurt naar aanleiding van een lek vorig jaar, waarbij de eerste vier afleveringen van het vijfde seizoen nog voor de officiële release illegaal gedownload konden worden. Het is de eerste keer dat deze maatregel wordt genomen bij zo’n populaire serie.

‘We verspreiden geen kopieën voor de pers dit jaar, waar dan ook ter wereld’, verduidelijkt HBO-directeur Michael Lombardo aan Entertainment Weekly. ‘Het is pijnlijk voor de makers als er content gelekt wordt, dus hebben we alle voor- en nadelen overwogen.’ De pers zal, net als de fans, moeten wachten tot 24 april voor het zesde seizoen.

Doelwit internetpiraterij

Het valt niet onder stoelen of banken te steken dat Game of Thrones één van de meest geanticipeerde televisieseries ooit is. Dat maakt van de reeks het perfecte doelwit voor internetpiraterij. Zo werd het vijfde seizoen van Game of Thrones in 2015 meer dan 14 miljoen keer illegaal gedownload. Dat is bijna het dubbele van The Walking Dead, dat op de tweede plaats stond.

Ondanks het grote aantal illegale downloads is het voortbestaan van Game of Thrones wel gegarandeerd. De serie won in 2015 een record van twaalf Emmy’s, en lokte gemiddeld 20 miljoen kijkers per aflevering in de VS.

(JG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content