Graffitikunstenaars zetten Homeland voor schut

Actrice Claire Danes loopt langs opschrift "Homeland is not a series" © Homeland

Heisa over de laatste aflevering van de serie Homeland. De makers van de serie wilden namelijk meer authenticiteit toevoegen aan de set via enkele tags van Arabische street artists. Die poging tot geloofwaardigheid ging de mist in nadat de kunstenaars stiekem kritiek gaven op de televisieserie via bekladde muren.

Heisa over de laatste aflevering van de serie Homeland. De makers van de serie wilden namelijk meer authenticiteit toevoegen aan de set via enkele tags van Arabische graffitikunstenaars. Die poging tot geloofwaardigheid ging de mist in nadat de kunstenaars stiekem kritiek gaven op de televisieserie via bekladde muren.

Het Homeland-team nodigde drie jonge kunstenaars uit en stelden hen voor om de muren van de set, die een Syrisch vluchtelingenkamp moest voorstellen, te beschilderen met ‘pro-Assad’ leuzen. De enige voorwaarde die de jonge mannen kregen waren dat de leuzen apolitiek moesten zijn. Homeland stond eerder al in een slecht daglicht omdat ze een stereotiep beeld van de Arabische wereld schetsen. Daarom vonden de drie kunstenaars (Heba Amin, Caram Kapp en Stone) dat het welletjes geweest was en grepen ze hun kans om Homeland te beschuldigen van racisme.

Ze verklaren in een zelfgeschreven statement dat Homeland propaganda verspreidt en een volledig verkeerd beeld geeft van de moslimwereld. Twijfelachtige plotwendingen worden door veel kijkers als feiten aanzien en dat kan niet, vinden de kunstenaars. Opschriften als: “Homeland is racistisch”, Homeland is watermeloen” (waarbij watermeloen slaagt op een Arabische uitdrukking waarbij iets niet serieus genomen mag worden) en “#Blacklivesmatter” staan te lezen op de muren waar actrice Claire Danes voorbij slentert in de tweede aflevering van het vijfde seizoen.

Dan resteert nog de vraag waarom Homeland de anti-racistische opschriften nooit heeft gecontroleerd, want ze zijn zonder inspectie in de nieuwe aflevering kunnen verschijnen. De Showtime-serie heeft voorlopig nog geen commentaar gegeven op de kwestie. (EVH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content