Gilles De Coster: ‘Toen ze Karen van K3 erbij haalden, dacht ik: huh?’

© Kaat Pype

Straks presenteert hij de reboot van ‘De mol’, maar eerst is er tien weken lang ‘Karen & De Coster’, samen met Karen Damen. Gilles De Coster lijkt ‘De kruitfabriek’ verteerd te hebben en is klaar voor een nieuwe confrontatie met Jan Publiek, niet alleen op het scherm, maar ook in de studio. ‘Maar aan missies doe ik niet. Dat laat ik aan de grote zenders.’

Dit is een fragment uit het coverinterview met Gilles De Coster in Knack Focus van 2/9.

Ze bestonden vroeger ook al, programma’s als Karen & De Coster.

GILLES DE COSTER: Absoluut. Het warm water is lang geleden uitgevonden en alles is al eens gedaan. Dat is gewoon een vaststelling, geen reden om het niet opnieuw te proberen. Ik wil er niet te hoogdravend over doen, maar ik denk dat een tv-programma geen mooiere rol kan spelen dan een vergrootglas te houden boven de maatschappelijke discussies die elders toch gevoerd worden. Op café. In de trein. Aan het koffieapparaat op het werk.

Gebeurt dat tegenwoordig niet vooral op Facebook, Twitter en het forum van HLN.be? En ik kan me vergissen, maar ik heb zelden de indruk dat die discussies uitblinken in wellevendheid, goede argumentatie en luisterbereidheid. Hoe vermijd je schreeuwtelevisie?

DE COSTER: Ten eerste, door ervoor te zorgen dat je goed weet wie je naar de studio haalt en dat je er niet iemand zet die zo maar een potje wil schelden. Dit programma staat of valt met goede research. Ik weet niet of het je is opgevallen, maar ik ben hier behoorlijk alleen op de redactie. De rest van de ploeg doorkruist op dit moment Vlaanderen om mensen te ontmoeten, om met hen te praten, om in te schatten of zij de juiste mensen op de juiste plaats zijn. Dit is geen programma dat op een redactie gemaakt wordt. Het rijpt in de werkelijkheid. Dat is ongelooflijk verfrissend. Om tien, elf uur ’s avonds krijg ik dan een sms van een van de researchers: ik zit hier naast Paul, hij heeft dit of dat meegemaakt, zou dat niets voor ons zijn?

Er bestonden vroeger al programma’s als Karen & De Coster. Dat is een vaststelling, geen reden om het niet opnieuw te proberen

Ten tweede is het mijn taak om de teugels van het gesprek strak te houden. De studio heeft een compact decor, ik sta in het midden, loop rond, geef het woord en neem het weer af. Ik ben daar niet om mijn persoonlijke mening te verkondigen. Ik bewaak de richting en de spanningsboog van het debat. Ik ben er echt van overtuigd dat als je dat goed doet, als al die factoren mooi samenvallen, dat je een programma hebt dat begrip, opwinding of ergernis opwekt, dat in ieder geval iets losmaakt. Dat is geen missie. Ik wil ook niets in gang zetten. We streven ernaar relevant te zijn met boeiende televisie. We zullen niet alle maatschappelijke problemen oplossen, we zullen geen wereldvrede stichten of de klimaatopwarming tegengaan. Dat kan ik nu al wel vertellen. Die ambitie laat ik aan grote zenders over.

Gilles De Coster: 'Toen ze Karen van K3 erbij haalden, dacht ik: huh?'
© Kaat Pype

Hoe reageerde je toen Eric Goens je voorstelde om Karen Damen bij het programma te betrekken, om er Karen & De Coster van te maken, in plaats van gewoon De Coster ?

DE COSTER: Kort samengevat?

Dat mag.

DE COSTER: ‘Huh?’

Je was verbaasd.

DE COSTER: Tien seconden lang, ja. Daarna begreep ik perfect waarom Goens haar erbij wilde. We vullen elkaar perfect aan. Zij stelt vragen die niet eens bij me opkomen. Ze heeft een manier van praten die ik niet heb en ze is altijd en overal gewoon zichzelf. Je zult Karen niet betrappen op veel opsmuk. Ze vloekt, ze stopt haar gebreken niet weg en heeft een uniek talent om oprecht te zijn. Het is een ongewone combinatie, wij samen, maar we hebben nu twee proefafleveringen opgenomen en ik kan enkel zeggen dat het werkt.

Tine Hens

KAREN & DE COSTER

Vanaf 2/9 op VIER.

Lees het volledige interview met Gilles De Coster deze week in Knack Focus.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content