Emily Dickinson die vloekt, twerkt en opium neemt? Nu te zien op AppleTV+
Het pronkstuk van Apple TV+ toont Emily Dickinson als een woke, twerkende en hallucinerende dichter.
De feiten
Emily Dickinson is populairder dan ooit, zo lijkt het. Drie jaar geleden was er Terence Davies’ A Quiet Passion met Sex and the City-ster Cynthia Nixon in de hoofdrol. Vorig jaar toonde de komedie Wild Nights with Emily de Amerikaanse dichter als een grappige, rebelse en lesbische heldin. Maar de verrassendste interpretatie vindt u misschien wel in Dickinson, de tiendelige sitcom die eerder deze maand in première ging op Apple TV+.
Daarin zien we een jonge Emily Dickinson die haar poëzie de wereld in wil sturen, maar wordt tegengewerkt door het patriarchaat. Dat verhaal kent u al: Dickinson zal pas na haar dood uitgroeien tot een literaire ster. Zelfs de amoureuze relatie met haar schoonzus Susan Gilbert die in de reeks een grote rol krijgt, is al langer een populaire theorie. Het verrassingselement zit ‘m dan ook vooral in de aanpak. Want laat u niet afleiden door de kostuums en decors: True Grit-actrice Hailee Steinfeld (foto) zet een vertolking neer die u niet meteen verwacht bij een 19e-eeuwse poëet. Haar Dickinson is woke, vloekt, spreekt haar vriendinnen aan met ‘what up, girl?’, organiseert wilde feestjes, neemt opium en twerkt als een ware generatie Z-adept. ‘Als Dickinson nu zou leven, zou haar Twitter ontploffen’, aldus Steinfeld in een interview.
Maakster Alena Smith (die eerder meeschreef aan The Affair en The Newsroom) bestudeerde jarenlang leven en werk van de dichter, maar deed vervolgens haar eigen ding met de verworven informatie: ‘Ik heb geprobeerd de grenzen tussen heden en verleden te vervagen, zodat je haast vergeet in welke tijd je zit.’ Het resultaat is een absurde romcom met literaire toets. Lang niet alle recensenten zijn even enthousiast, maar ze zijn het er wel vrijwel unaniem over eens dat Dickinson een van de interessantste reeksen van Apple TV+ is. Er zijn slechtere manieren om generatie Z te laten kennismaken met Emily Dickinson. Seizoen twee is alvast besteld.
Vier redenen om enthousiast te zijn over Dickinson
1. Wiz Khalifa
Emily Dickinson verheerlijkt de dood, en dus moest die vertolkt worden door ’the coolest guy you could think of’. Dat werd Wiz Khalifa. De rapper speelt dus de Dood. Met een tovenaarshoed. En een omabril.
2. De soundtrack
Er wordt klaargekomen op een nummer van Mitski, gekeuveld met de Dood op Billie Eilish en gecrossdresst op Lizzo. Meer 2019 kan een soundtrack niet zijn.
3. De wokeness
Rammelende politieke systemen, een uitgesproken feministisch gedachtegoed, queer romantiek en openheid over maandstonden: Dickinson is opvallend actueel voor een reeks die zich in de negentiende eeuw afspeelt.
4. De referenties
Volgens IndieWire is de reeks een goed alternatief voor tieners die vinden dat er te veel penissen in Euphoria en te veel moorden in Riverdale te zien waren.
De trivia
– We herhalen: Wiz Khalifa speelt de dood. Als dat niet voldoende reden is om aan het bingen te slaan, weten we het ook niet meer.
– Billie Eilish prijkt niet alleen op de soundtrack omdat ze nu eenmaal hip is. ‘Toen ik Bury a Friend voor het eerste hoorde, dacht ik: shit, dit klinkt alsof het geschreven is door Emily Dickinson’, aldus Alena Smith.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier