Eén stelt najaar in besparingsmodus voor en haalt ‘Het Eiland’ opnieuw boven

Het Eiland © VRT/Johan Jacobs

De najaarsprogrammatie van één kent opvallend weinig vernieuwingen. Een nieuw programma met Adriaan Van den Hoof op zondag moet een van de trekkers van het nieuwe tv-seizoen worden. Opvallend zijn de heruitzendingen van ‘Het Eiland’, een Woestijnvisreeks uit 2004.

Eén heeft dinsdag haar najaarsprogrammatie voorgesteld. Daarin is opvallend weinig plaats voor nieuwe programma’s. De blikvanger van één wordt Sorry voor alles, een nieuw programma met Adriaan Van den Hoof op zondagavond waarin onbekende Vlamingen een maand lang zonder hun medeweten werden gevolgd. Ook Freek Braeckman zal in het najaar opnieuw zijn opwachting maken op het tv-scherm. Samen met MNM-stem Julie Van den Steen zal de gewezen presentator van Cafe Corsari te zien zijn in Truken van de foor.

Met Spoed 24/7 en De fiscus pakt één dit najaar weer uit met enkele nieuwe realityprogramma’s. Ook Ten Oorlog van Arnout Hauben keert terug met een special van drie afleveringen. Daarnaast haalt Cath Luyten haar band met Nederland aan in Buurman wat doet u nu?, zal ook televisietuinier Wim Lybaert in het najaar op het scherm te zien zijn met Het goeie leven en komt er met Weg zijn wij een vervolg voor Vlaanderen Vakantieland. Met de Nederlands-Belgische coproductie Als de dijken breken is er ook verse fictie op één dit jaar.

Voor het overige rekent de zender van VRT op Thuis, Dagelijkse kost en vervolgen op succesvolle fictiereeksen als T. en De Ridder. Vaste waarden dus, ingegeven door de 33,5 miljoen die één tegen 2020 moet besparen. ‘Door de besparingen hebben we ons gefocust op wat we goed brengen. We hebben gekeken wat onze sterkhouders zijn en die zullen we laten doorgroeien. Zo blijft zondagavond ontzettend belangrijk voor ons’, zegt netmanager Olivier Goris. ‘Het geluk is dat we niet elk seizoen van een wit blad moeten beginnen. Bovendien houden de televisiekijkers van houvast. Maar het is wel de bedoeling om altijd met iets nieuws te komen.’

Vaste waarden

Ook heruitzendingen zijn in die besparingscontext onvermijdelijk. Eén kiest voor de cultreeks Het eiland uit 2004. ‘Eén moet zeker in deze tijden een baken zijn en perspectief bieden. Het nieuwe schema sluit aan bij het bioritme van de kijker. Eén staat in het nu’, besluit Goris.

Er worden ook enkele veranderingen doorgevoerd bij de reportagemakers. Pano wordt de nieuwe naam waaronder de redacties van Koppen en Panorama zullen werken. Wekelijks zal er ook nog maar een reportage van een dertigtal minuten uitgezonden worden.

.

België-Hongarije

Eén keek dinsdag ook tevreden terug op het voorbije voorjaar. ‘We bereikten wekelijks 4,6 miljoen Vlamingen. Dat is 75 procent’, zegt Goris. Het marktaandeel van één steeg van 30,4 naar 32,8 procent, in primetime van 33,1 naar 35 procent. Met het eerste deel van de sportzomer achter de rug kan VRT zich nu ook al rijk rekenen. Vier van de vijf best bekeken programma’s dit jaar waren namelijk de wedstrijden van de Rode Duivels op het voorbije EK in Frankrijk, met de achtste finale tegen Hongarije als absolute kijkcijferrecord (2.420.200 kijkers). (BELGA/JVL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content