Dril is de koning van de rare tweets. Nu heeft hij een boek uit

© .
Jozefien Wouters Freelancejournaliste

Twittericoon Dril viert zijn tiende verjaardag met een boek. Een kennismaking met de man, en de krochten van Weird Twitter.

De feiten

‘Dril’ is een twitteraar die schuilgaat achter een wazige foto van Jack Nicholson. In 2008 viel hij Twitter binnen met de vrij eenvoudige tweet ‘no’ – nog steeds een van zijn populairste wapenfeiten. Tien jaar en meer dan achtduizend tweets later wordt hij door Vice ‘de onbetwiste koning van Twitter’ gedoopt. Om die verjaardag te vieren brengt Dril een boek uit. Dril Official ‘Mr. Ten Years’ Anniversary Collection bundelt in dik vierhonderd pagina’s zijn beste tweets, officieel artwork en – we citeren – ‘de waarheid zonder filter’.

Ik laat het laatste goede ding aan deze website niet verpesten. Bescherm Dril. Respecteer Dril. Laat Dril gerust

Dril is een van de spilfiguren van Weird Twitter, een verzamelnaam voor twitteraars die experimenteren met zwarte humor, sarcasme, spelling, formats en een bizarre vorm van poëzie. Als in: grammaticaal foute zinnen die inhoudelijk evenmin ergens op slaan, maar die om onduidelijke redenen opvallend veel mensen aanspreken. Zo zit Dril ruim over het miljoen volgers. Sommige van zijn tweets worden tot vijftigduizend keer geretweet. Bizarre oneliners als ‘Sorry, I’m sorry, I’m trying to remove it’ en ‘Buddy, they won’t even let me fuck it’ zijn uitgegroeid tot internetklassiekers die druk worden geparodieerd en herkauwd. Drils grappen uitleggen is haast onmogelijk. ‘They won’t even let me fuck it’ maakt bijvoorbeeld deel uit van een tweet waarin Dril beweert vrijwilligerswerk te doen in het Betsy Ross Museum, gewijd aan de vrouw die volgens de overlevering de allereerste Amerikaanse vlag naaide. Ietwat teleurgesteld geeft hij zijn volgers mee dat hij de vlag niet mag fucken. Daar zit weinig of geen logica achter. Ofwel bent u mee, ofwel niet. Dril wordt niet voor niets vergelijken met een jazzcomponist.

Wie er schuilgaat achter Dril was lange tijd een goed bewaard geheim. Eerst werd gesuggereerd dat het een collectief was. Daarna zou de originele Dril de fakkel hebben doorgegeven aan een nieuwe twitteraar. Uiteindelijk ontdekte iemand vorig jaar dat Dril in het echt Paul heet, heel veel tijd op internetfora doorbrengt en gek is op animatiefilms. De doorsnee-internetgeek, dus. Het gekke is dat die ontmaskering maar een relatief kleine schokgolf veroorzaakte. Iedereen besloot namelijk te doen alsof er niets gebeurd was. ‘Ik laat het laatste goede ding aan deze website niet verpesten. Bescherm Dril. Respecteer Dril. Laat Dril gerust’, twitterde een fan. Niemand wil écht weten wie er aan de andere kant van het computerscherm zo compulsief onzin uit zijn toetsenbord slaat.

Het onverklaarbare succes van Dril

Dril is de koning van de rare tweets. Nu heeft hij een boek uit

5% een gebrek aan leestekens, hoofdletters en enige aanleg voor grammatica.

Taalnazi’s blijven beter weg van Dril. Voor hun eigen bestwil.

5% bedenkelijke wijsheden

‘Dronken rijden mag dan wel veel mensen het leven kosten, het zorgt er ook voor dat veel mensen op tijd op hun werk raken. Het is dus geen kwestie van goed of slecht.’

5% De magie van zijn anonimiteit

Even buiten beschouwing gelaten dat hij niet langer anoniem is.

5% Verwijzingen naar verwijzingen naar verwijzingen

Weet u nog, die tweet uit 2013 die refereerde aan die tweet uit 2010, die dan weer knipoogde naar die tweet uit 2008?

80 % Complete onzin

Ga naar Twitter. Zoek de account van Dril. Stuur een gele briefkaart naar onze redactie als u ook maar íéts begrijpt van wat daarop gebeurt.


De trivia

  • Een jaar na de ontmaskering zit Twitter nog steeds in de ontkenningsfase. Een van de recentste theorieën is dat rapper Ice-T en Dril een en dezelfde persoon zijn. De heren tweeten namelijk verdacht vaak over dezelfde thema’s. Ice-T blijft er koeltjes onder. ‘Wat is Dril?’ vroeg hij zijn volgers op Twitter.
  • Het boek van Dril komt er dankzij zijn Patreon-account, waarop mensen geld doneren zodat hij niet afhankelijk is van adverteerders en ‘perverse miljonairs’. Houdt u uw geld liever bij, dan heeft hij daar alle begrip voor: ‘If you think I should go fuck myself, that is also fine.’
  • In een uiterst zeldzaam (en anoniem) interview met Vice wordt hem gevraagd hoe het voelt om de volgens velen grappigste persoon op aarde te zijn. ‘De mensen zijn ziek in hun hoofd’, reageert hij. ‘Het is mijn missie om informatieve, meeslepende content te creëren.’ Verder liet hij weten dat Dril een fulltimejob is en het schrijven van een tweet tussen de één seconde en tien jaar duurt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content