Dit mag u al weten over ‘Geub’, de nieuwe reeks van Philippe Geubels

© .

Straks lost Telenet Play het eerste seizoen van Geub, de fictiereeks die al een eeuwigheid op de bucketlist van komiek Philippe Geubels stond. We kunnen nu al het een en ander verklappen.

De plot

Philippe Geubels speelt in Geub wat in het jargon ‘een uitvergrote versie van zichzelf’ wordt genoemd. De Philippe in Geub heeft het niet onder de markt: zijn vrouw heeft hem verlaten voor een oudere man, en terwijl hij zijn leven opnieuw op de rails probeert te krijgen, loopt een bont allegaartje – vriend, klankman, moeder en manager – hem voor de voeten. Wat ook niet helpt, is dat zijn ex en haar minnaar naast zijn deur wonen en constant in compromitterende poses aan het raam verschijnen. De acteur die een versie van zichzelf speelt is een beproefde en doeltreffende techniek, die in het verleden beoefend werd door onder anderen Louis C.K. (Louie), Urbanus (Urbain) en Lieven Van Gils (Van Gils & gasten).

De manager

Het beste voorbeeld van een actrice die zichzelf met komisch oogmerk in de zeik zet, staat dan weer op naam van Kate Winslet in Extras (2005) van Ricky Gervais. In die reeks speelt Gervais een figurant die hogerop wil maar daarbij geen hulp hoeft te verwachten van zijn sociaal onbeholpen agent Darren Lamb (Stephen Merchant). Een soortgelijke figuur was manager Murray in de fenomenale HBO-reeks Flight of the Conchords, en onze kop eraf als de makers van Geub niet minstens één van beiden in gedachten hadden toen ze Philippes manager Johnny Braeckman vormgaven. Met zo’n voorbeelden hoeft het overigens niet te verwonderen dat Jonas Geirnaert – met open hoofdbegroeiing – in al zijn scènes de show steelt.

De makers

De scenaristen van Geub zijn Jeroom Snelders, Jan Reymen en Jan Dircksens. De laatste, die al jaren met Jeroom samenwerkt aan de Humo-rubriek Het gat van de wereld, regisseert ook, samen met de bij Woestijnvis gepokt en gemazelde Mathias De Neve (De mol, Heylen en de herkomst). Geubels zelf zorgde dan weer voor het ‘komische millimeterwerk’. Tussen haakjes: die aanhalingstekens staan daar omdat het om een citaat gaat.

De personages

Joris Hessels speelt Pannenkoek, sinds jaar en dag de beste vriend van de komiek. Flor Decleir is een klankman die Dikke Dirk heet, een soort idiot savant die weetjes over kalkoenen met ranzige praat afwisselt. Carl Dircksens speelt in de tweede aflevering de directeur van een fabriek in diepvriespizza’s, maar wat je ziet, is zijn typetje Lander Cobbaert, de woordvoerder uit De ideale wereld. Mama Geubels is Vera Van Dooren, en zijn vrouw (Kyoko Scholiers) is ervandoor met de Nederlandse zestiger William (Derek de Lint), die Geub in een bepaalde scène minutenlang onderhoudt over de lengte van zijn lid. Penisgrappen in 2019? Benieuwd wat ze daar op Twitter van zullen vinden. En bij Eén, waar de serie in het najaar wordt uitgezonden.

De Geub

Toen Geubels in 2017 een lucratieve transfer naar de VRT versierde, rees de vraag wat er moest gebeuren met de fictiereeks die hij voor Vier aan het maken was. Daar had hij niet zo een-twee-drie een antwoord op. ‘Afwachten, er wordt aan gewerkt’, klonk het. Zou dit het dan kunnen zijn? Feit is dat Geub gemaakt wordt door Woestijnvis, en dat Vier volgens hardnekkige geruchten een aan Woestijnvis gerelateerde zender is. Feit is ook dat Philippe Geubels geen acteur is. Er zit een scène in de tweede aflevering waarin hij boos moet weglopen van een feestje, en je ziet dat ze uiteindelijk de beste van dertig takes hebben genomen. Daar staat tegenover dat Geubels wel een geboren komiek is, die met zijn timing en karakteristieke tronie een grap naar een hoger plan kan tillen.

De zender

Eén heeft Geubels vier jaar exclusief onder contract. Dat resulteerde in zijn bijna volledige verdwijning uit de jury van De slimste mens ter wereld, maar ook in de succesvolle, mooie realityreeks Taboe en in de komische panelquiz Is er een dokter in de zaal?, die binnenkort op antenne komt. Die quiz moet Eén delen met het Nederlandse RTL – Geubels is zo populair in Nederland dat zijn zaalshow er tot groot chagrijn van Thierry Baudet hogere kijkcijfers haalt dan die van het eigen volk -, dat een eigen versie gaat maken. En Geub, dat dus pas dit najaar op de VRT komt, wordt op 5 april al integraal te kijk gezet op Play van Telenet. De exclusiviteitscontracten zijn niet meer wat ze in de tijd van Margriet Hermans waren.

Geub

Vanaf 5/4 op Telenet Play.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content