De vijf cruciale afleveringen uit vijf seizoenen ‘Game Of Thrones’

U wilt meteen mee zijn met seizoen zes van Game Of Thrones? Knack Focus frist uw geheugen op met een kijkgids van de vijf belangrijkste afleveringen uit de vorige vijf reeksen.

U loopt dezer dagen ongetwijfeld warm voor de komst van een nieuw Game Of Thrones-seizoen, HBO’s bekroonde weersvoorspelling waarin de winter nog steeds op komst is – wat inhoudt dat het intussen lente, zomer of herfst moet zijn en dat componist Vivaldi nog steeds een completer oeuvre kan voorleggen dan fantasyauteur en bedenker George R.R. Martin. Enfin, vervolgboek of geen vervolgboek, nu zondagavond begint het zesde luik van het politieke softpornodrama.

Het oog van Mordor zal zich daarmee even losrukken van Donald Trump – de Joffrey Baratheon van deze wereld, geef toe – en zijn pietlullige uitspraken. Er moeten dialogen ontleed worden, quotes geanalyseerd, borsten bekeken. Dat escapisme naar Westeros is misschien wel de belangrijkste reden waarom velen onder ons nog blijven kijken naar de serie. Want als de meeste mensen Game of Thrones in één zucht zouden moeten beschrijven, zal je vaak de irritantste der Facebookupdates voorgeschoteld krijgen:

“It’s complicated.” KnackFocus.be lijst daarom de belangrijkste hoofdstukken uit dit lange epos op om uw geheugen op te frissen. Want na 50 afleveringen is ontkennen geen optie meer: we are all watching the throne.

Seizoen 1, aflevering 10: Fire and Blood

De geboorte van The Mother of Dragons

Daenerys Targaryen (Emilia Clarke) is een ondergedoken prinses die met een bevrijd huurlingenleger haar geboorterecht opeist. De Targaryens zijn van de troon gestoten tijdens de revolte van Robert Baratheon, moet u weten. De kinderen van de verstoten koning kozen het hazenpad. Dany’s broer, de eerste in lijn voor de Iron Throne, legde in het eerste seizoen al het loodje. Dat was die ene onuitstaanbare blonde dude die met smeltend goud vermoord werd door de Dothraki, zeker niet te verwarren met die andere onuitstaanbare blonde dude die purper uitsloeg na het drinken van een gifbeker. Wat betekent dat Daenerys nu haar kroon kan claimen.

In Fire and Blood zagen we de transformatie van een ietwat schuchter meisje naar een ware koningin wanneer ze door een zee van vuur stapte. Ze kwam ongeschonden uit de brandhaard, met drie draken genesteld op en naast haar naakte lichaam. Niet toevallig is aan de andere kant van het rijk net een koning gestorven en zijn trouwe vazal, Ned Stark (Sean Bean), onthoofd. Out with the old, in with the new.

Seizoen 2, aflevering 9: Blackwater

De clash of Kings

De climax waar de twee eerste seizoenen naar opbouwen: een indrukwekkende strijd tussen rebellenkoning Stannis Baratheon (Stephen Dillane) en kindkoning Joffrey Lannister (Jack Gleeson). Tyrion Lannister (Peter Dinklage) ontpopt zich tot de held op het slagveld omdat koning Joffrey terugkrabbelt. Stannis toont zich een man die zijn eigen graf delft en daar ook blind voor is, wat uiteindelijk zijn ondergang zal betekenen.

De vijf cruciale afleveringen uit vijf seizoenen 'Game Of Thrones'

Dit gevecht is echter veel meer dan alleen de steigers voor een knap staaltje oorlogsset. Blackwater geeft oorlog en de inzet van conflict een gezicht. Binnen de muren van de versterkte burcht vrezen de inwoners zichtbaar voor hun leven. Een dronken Cersei (Lena Headey), die haar onderdanen moet beschermen, leert Sansa Stark (Sophie Turner) enkele harde lessen. Een kernconversatie in de ontwikkeling van wat fans later grappend “Darth Sansa” zullen noemen: de kiem van de donkere zijde van het meisje dat iedereen later zo zal verrassen wordt hier gelegd. Finaal was het niet de gruwelijke mishandeling door Joffrey die Sansa overtuigde om het spel naar haar hand te zetten, maar de houding van queen mother Cersei.

Het is ook de aflevering waarin we voor het eerst echt opmerken hoe ver Cersei zal gaan om zichzelf en haar familie te beschermen. Ze wil nog liever haar zoon vermoorden en zelfmoord plegen dan gevangen te worden door de vijand. Het vijfde seizoen vernederde Cersei met een walk of shame en het verleden leert ons dat deze vrouw, wanneer ze in een hoek gedreven wordt, heel venijnig kan zijn.

Seizoen 3, aflevering 9: The Rains of Castamere

The Red Wedding

De vijf cruciale afleveringen uit vijf seizoenen 'Game Of Thrones'

We schrijven het jaar 2000: het nieuwe millennium begint met een huwelijk dat geen enkele lezer nog zal vergeten. Dertien jaar later is het te zien op de televisie: miljoenen mensen zien hoe het grootste deel van de Starks genadeloos wordt afgeslacht op de tonen van Lannisterlied The Rains of Castamere, ingezongen door The National. Perfect gemonteerde angst heeft sindsdien een naam: The Red Wedding.

Door de bloederige bruiloft misloopt Arya Stark, gevlucht uit King’s Landing na de onthoofding van haar vader, haar kans om herenigd te worden met haar familie. Dit is de aflevering waarin Arya snapt dat je nooit echt meer terug thuis kan komen, wat haar ertoe aanzet om een nieuwe weg in te slaan. Maar iets zegt ons dat het verhaal van de Starks nog lang niet voorbij is. The North remembers.

Seizoen 4, aflevering 6: The Laws of Gods and Men”

No more nice Tyrion Lannister

De vijf cruciale afleveringen uit vijf seizoenen 'Game Of Thrones'

‘I demand a trial by combat’. Neen, het is niet de laatste hulplijn tijdens een mondeling examen. Met die woorden besluit Tyrion Lannister zijn schuldbekentenis. Na de vergiftiging van koning Joffrey wordt Tyrion onterecht geframed als de moordenaar. Niet alleen is het acteerwerk van Peter Dinklage hier onovertroffen, het toont ons ook een berekend roekeloze Tyrion die het eindelijk gehad heeft met de achterbakse politieke spelletjes. Een onbetwistbaar hoogtepunt in de ontwikkeling van één van de belangrijkste personages.

Seizoen 5, aflevering 11: Hardhome

The Rise of the White Walkers

De vijf cruciale afleveringen uit vijf seizoenen 'Game Of Thrones'

Hardhome is waarschijnlijk de beste van alle vijftig afleveringen Game Of Thrones. Het bevat alles waarvoor de serie gelauwerd wordt: slimme dialogen en schokkende plotwendingen.

Tyrion ontmoet voor het eerst Daenerys. Eindelijk brengt de reeks de twee personages die het meeste aan elkaar gewaagd zijn samen en dat levert prachtige televisie op. Op The Wall gaat het er allemaal minder gezellig aan toe: de echte gruwel van de White Walkers – denk: blauwe ijszombies – wordt Jon Snow (Kit Harington) duidelijk. De aflevering eindigt in complete stilte, een fel contrast met de verpletterende impact die het maakt.

Terwijl het spel der tronen op volle toeren draait, besef je voor het eerst dat dit de echte uitdaging is voor deze fantasywereld. Want het maakt niet uit wie uiteindelijk op de IJzeren Troon zal zitten, ze zullen de realiteit van de wereld achter de kasteelmuren moeten erkennen en aanpakken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content