De slimste Soundos: wie is de nieuwste deelnemer van ‘De Slimste Mens’?

© National
Jozefien Wouters
Jozefien Wouters Freelancejournaliste

Alles wat u moet weten over Soundos El Ahmadi, de Nederlandse comedian die deze week haar kans waagt in De slimste mens ter wereld.

Niet de bekendste naam onder de Slimste mens-kandidaten, maar wel eentje die u niet snel zult vergeten: Soundos El Ahmadi. Volgens Wikipedia een 41-jarige Amsterdamse comedian, actrice, presentatrice en filmmaker. Maar laten we het haar gewoon zelf vragen.

Dus: wie is Soundos El Ahmadi?

Soundos El Ahmadi: Ik ben een comedian met eenentwintig jaar ervaring, vijf avondvullende shows en een eigen Netflix-special. Ik ben een actrice die het beu was dat vrouwelijke personages make-overs krijgen of gered moeten worden en die met Meskina dan maar zelf een film heeft gemaakt. Ook te zien op Netflix, trouwens. Ik ben mama van twee kinderen en heb thuis een bijbehorende man rondlopen. En verder ben ik een luidruchtige Amsterdammer met een gulle lach en het hart op de tong.

Die zijn altijd welkom in Vlaanderen.

El Ahmadi: Ik zie mijn deelname aan De slimste mens dan ook als een liefdadigheidsproject: ik gun de Belgen wat Soundos in hun leven. (denkt na) Doorgaans vinden mensen me ofwel leuk ofwel verschrikkelijk. Ik ben nog nooit iemand tegengekomen die geen mening over me had. Toen ik een keer in Schotland moest spelen, keek het voltallige publiek me aan met een blik van: ‘In welk laboratorium hebben ze die gebrouwen?’ Zo’n lange, luide Marokkaan hadden ze daar nog nooit gezien. Maar tijdens de opnames van De slimste mens voelde het alsof ik in het beloofde land was terechtgekomen. Het klikt tussen de Vlaming en mij. Eigenlijk zijn jullie zo’n beetje de beschaafde, 2.0-versie van Nederlanders. Maar geen stress: na De slimste mens rot ik weer op naar mijn eigen land. Ook al is België belastingtechnisch interessanter.

In 2012 nam je deel aan de Nederlandse versie van De slimste mens. Waarom waag je nu bij ons je kans?

El Ahmadi: Omdat de Nederlandse versie te saai is. Ideaal om bij in slaap te vallen. De volledige afleveringen van jullie versie kunnen we hier helaas niet zien, maar ik ben grote fan van de best ofs op YouTube. De humor, de jury, Erik Van Looy die liefdevol wordt geplaagd: héél ander programma. Op een dag zei ik tegen mijn manager: ‘Bel eens naar De slimste mens in België. Ik wil meedoen of in de jury zitten.’ Een dag later, nog voor mijn manager iets had ondernomen, werd ik zelf gecontacteerd door de redactie. Alsof het universum me een handje had geholpen.

In Nederland hield je het twee afleveringen vol. Heb je je deze keer beter voorbereid?

El Ahmadi: Ik heb gedoucht, schone kleren aangetrokken en een oppas geregeld. Netjes en levend op de set arriveren, meer voorbereiding mogen jullie echt niet van me verwachten.

Ben je er zo gerust in?

El Ahmadi: Absoluut niet. Maar ik wil het liefst De grappigste mens ter wereld worden. Als je mijn ego wil strelen, moet je gewoon heel hard lachen. Meer heb ik niet nodig. Sterker nog: eigenlijk zit dat spelletje me alleen maar in de weg.

De slimste mens ter wereld

Maandag tot donderdag, 21u15, Play4 en GoPlay.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content