Xander De Rycke

‘De buurtpolitie is een kinderprogramma, en zo heeft VTM het ook bedoeld’

Xander De Rycke Comedian

In aanloop naar Houdt het voor bekeken, zijn conference over film en tv in Vlaanderen, sakkert en zapt comedian Xander De Rycke elke week voor de buis. ‘In het volgende avontuur van De buurtpolitie vinden ze het lichaam van Marlèneke.’

Onlangs stond ik in de frituur. Op het tv-scherm in de zaak waren inspecteur Brunette en inspecteur Blondje op zoek naar een ontsnapte pauw. ‘O hai, buurtpolitie!’ zei ik ietsje te luid tegen de man naast mij, die nog overwoog welk stuk frituurvlees zijn hartslagader binnenkort zou dichtslibben.

Ik realiseerde me op dat moment dat VTM met De buurtpolitie haar eigen variant op het succesverhaal van The Room beet heeft. The Room is een film uit 2003, geschreven, geregisseerd en geacteerd door een mysterieus wezen dat zichzelf Tommy Wiseau noemt. The Room is ook een van de meest hilarisch slechte films ooit gemaakt. En net daarom een enorme culthit. Wiseau heeft die dubieuze status volledig omarmd: hij claimt ondertussen dat het altijd zo bedoeld was.

De buurtpolitie is een kinderprograma, en VTM heeft het zo bedoeld

Die goocheltruc past VTM nu ook toe. U had het niet door, maar De buurtpolitie is een kinderprogramma. Altijd zo bedoeld! Slecht acteerwerk en lachwekkende scripts? Het is voor kinderen, hè! En daar maakt Dennis Black Magic een pornoparodie van. Hoe durft hij?! Het is voor kinderen!

Het blijft ons geheimpje, hè VTM, dat De buurtpolitie eigenlijk een tenenkrullend slechte procedural met veredelde figuranten is, bedoeld voor volwassenen, want wie maakt tegenwoordig nog een kinderprogramma voor een algemene zender, zelfs om 18.20 uur? Daarvoor zijn er KZooms en Ketnetten zat.

Ik kijk ondertussen uit naar het volgende avontuur van De buurtpolitie, waarin ze na 25 jaar het lichaam van Marlèneke op een verdieping van een huis vinden dat we nooit mochten zien. Gelukkig zijn er sporen van sperma gevonden, dus de dader zal rap gevat worden. Zoals het een goede kinderreeks betaamt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content