Damn good mystery: 8 dingen die u mág weten over seizoen 3 van ‘Twin Peaks’

© .
Joost Devriesere
Joost Devriesere Auteur en journalist bij Knack Focus en Knack

Een van dé blikvangers in Cannes is geen film maar een tv-serie. David Lynch en Mark Frost presenteren aan de Croisette het langverwachte derde seizoen van Twin Peaks, een paar dagen later komt de serie hier al op de buis. De verhaallijn wordt angstvallig geheimgehouden, maar we geven u graag mee wat we wel weten. Of wat we dénken dat we weten.

1. ‘I’ll see you again in 25 years’

Zo sprak de vermoorde Laura Palmer (Sheryl Lee) in 1991 in een visioen tot FBI-agent Dale Cooper (Kyle MacLachlan), in wat toen de laatste aflevering van Twin Peaks was. Ze heeft woord gehouden. Een kwarteeuw na de release van Twin Peaks: Fire Walk with Me, de prequelfilm die Lynch nog aan de serie breide, zijn zij en veel van de vreemde snuiters uit de eerste twee seizoenen terug.

2. Een film in 18 delen

Over de verhaallijn is, zoals al aangegeven, bitter weinig bekend. Acteurs en medewerkers hebben zwijgplicht. En natuurlijk geeft ook Lynch nauwelijks iets over de serie prijs. ‘Het is fantastisch om een andere wereld binnen te treden zonder dat je weet wat je er zult vinden’, zegt de immer raadselachtige cineast. Hij ziet het derde seizoen overigens als een film in achttien afleveringen. Al spreekt hij zelf liever over ‘delen’.

3. Gevangen in de Black Lodge

Een exclusieve fotoreeks die Entertainment Weekly op de set mocht nemen, suggereert dat heel wat personages uit de eerste seizoenen (onder meer de lokale flikken en de diensters van de Double R Diner, waar Dale Cooper zijn damn good coffee dronk en kersentaart at) in hun vertrouwde plunje zullen rondlopen. Dat voedt de geruchten dat ze voorgoed zouden vastzitten in de Black Lodge, het parallelle universum waar achterstevoren sprekende jungiaanse figuren de dienst uitmaken. Wait and see, met Lynch weet je nooit.

Damn good mystery: 8 dingen die u mág weten over seizoen 3 van 'Twin Peaks'
© .

4. Baanbrekend

Toen de halve westerse wereld in 1990 mee op zoek ging naar de moordenaar van schoonheidskoningin Laura Palmer, was dat zelfs voor Mark Frost en David Lynch een verrassing. De ironie wil dat ze de serie hadden opgevat als een parodie op televisie en vooral op de vele domme soaps en whodunits die toen de beeldbuis teisterden. De kans dat het derde seizoen even baanbrekend zal zijn als de eerste twee, is gering: Lynch heeft met Twin Peaks een hele generatie jonge tv-makers bezwangerd, die op hun manier aan de slag gingen met knettergekke personages, desoriënterende verhaallijnen en een kunstige visuele stijl. Het zou al leuk zijn mocht het nieuwe Twin Peaks gelijke tred kunnen houden met pakweg The Leftovers of Mr. Robot.

5. Sterrenparade

Twin Peaks deel drie pakt uit met een cast die maar liefst 217 acteurs telt. Naast de opvallendste koppen uit de eerste serie – Kyle MacLachlan, Sherilyn Fenn en Mädchen Amick – doen ook sterren als Naomi Watts, Monica Bellucci en Tim Roth mee. Verrassingen zijn de terminaal ongrappige Jim Belushi, Nine Inch Nails-voorman Trent Reznor en Pearl Jam-zanger Eddie Vedder. Zelfs twee doden maken hun opwachting: ‘Log Lady’ Catherine E. Coulson en Miguel Ferrer, respectievelijk gestorven in 2015 en begin dit jaar, konden op het nippertje nog hun scènes inblikken. Ook David Bowie, die al opdook in Twin Peaks: Fire Walk with Me, ging weer meedoen, maar dat heeft helaas niet mogen zijn.

6. The Trouble with Harry

Niet Michael Ontkean maar ouwe rot Robert Forster (Jackie Brown) speelt voortaan sheriff Harry Truman. Dat personage verwijst overigens niet naar de 33e president van de VS, wel naar een kranige grijsaard die in 1980 stierf toen hij bij de uitbarsting van vulkaan Mount St. Helens weigerde om zich te laten evacueren. Hij ging samen met zijn berghut in vlammen op.

7. Boerengat

‘Population: 51,201’, stond op het iconische plaatsnaambord in de begingeneriek van de originele serie. Dat was niet het oorspronkelijke idee van David Lynch. Hij wilde dat Twin Peaks zich afspeelde in een houthakkersdorpje met exact 5120 zielen, maar zender ABC stelde zijn veto: het waren moeilijke tijden voor series die zich op de boerenbuiten afspeelden. Lynch plooide en voegde een eentje aan het inwonersaantal toe. Benieuwd of dat er weer afvalt in de nieuwe serie. Wat wel al zeker is: Twin Peaks zal zich niet uitsluitend in het fictieve stadje in de staat Washington afspelen.

8. Bob de Bouwer

Er wordt druk gespeculeerd over ene Joseph ‘Joe’ Auger, een crewlid uit het transportation department dat in het nieuwe seizoen een rol speelt. Ook Frank Silva, de man die in de originele serie Killer Bob vertolkte, was slechts een decorbouwer toen hij op de set door Lynch werd opgemerkt en prompt een van de meest angstaanjagende slechteriken uit de tv-geschiedenis mocht vertolken. Silva zal niet te zien zijn in het derde seizoen. Hij bezweek in 1995 aan de gevolgen van aids.

Twin Peaks – seizoen 3

Vanaf zondag 21/5 elke week een nieuwe aflevering in Play More van Telenet.

Cyclus David Lynch

Van 1/6 tot 31/8 in Cinematek. Alle info: cinematek.be.

David Lynch: The Art Life

Een docu over de excentrieke cineast. Nu in de bioscoop.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content