‘Comfortabel, maar de rek is eruit: ‘De slimste mens’ is een programma als een versleten joggingbroek’

De slimste mens ter wereld © Vier

Next level, dat zou het nieuwe seizoen van De slimste mens ter wereld worden volgens de reclamespotjes. Niet geheel onverwacht valt dat een beetje tegen.

Wie is de slimste mens ter wereld? Wie weet dat we inmiddels aan seizoen zeventien zijn begonnen, maar ook dat onze juryleden meer grappen nodig hebben dan dat wij ze krijgen verzonnen en dat we pas binnen tien weken kunnen zeggen: proficiat, ’t is gebeurd, jij bent gewonnen?

Is het misschien Philippe Geubels? Zonder hem zouden onze kijkcijfers de dieperik opzoeken, maar gelukkig konden we hem bij de VRT blijkbaar nog gewoon als kandidaat boeken.

Of is het Lotte Vanwezemael, nog iemand die we van de Reyerslaan voor even konden krijgen, hopelijk kan ze de zeges aan elkaar rijgen, want geef de Vlaming een intelligente, knappe en competitieve vrouw en hij kan er acht weken niet over zwijgen. Zij worden uitgedaagd door… tja, door wie eigenlijk. Welkom bij De slimste mens ter wereld!

***

Erik gaat next level, was ons beloofd in de promocampagne, voor de gelegenheid in het gepixelde thema van oude computerspelletjes. Op de high scores blijft het voorlopig wachten, tenzij u het paradepaardje van Vier als een bingospel ziet vol matige moppen, in beton verankerde bindteksten en BV’s die iets te perfect zijn gecast. We zagen een rusthuismop voor Erik Van Looy, een rusthuismop voor Jaak Van Assche, een anale grap voor MNM-seksuologe Lotte Vanwezemael, een passage van Willy Naessens, een sketch met de niet al te grote Dries Mertens in een speelgoedhuisje en Philippe Geubels die de mop vertelt over dat hij handel deed op school, maar daar dan mee moest stoppen. Dat is minstens één rij vol op de bingokaart.

De Vlaming dronk een glas, deed tijdens een van de vele reclameblokken een plas en zag dat u003cemu003eDe slimste mens ter wereldu003c/emu003e precies nog is zoals het was.

Elk jaar kunnen we ons moeilijker van de gedachte ontdoen dat De slimste mens ter wereld de schuld is van een stagiair van Woestijnvis die het whiteboard na de eerste brainstormsessie vergat uit te vegen. ‘Blaat het niet, dan schaadt het niet’, hoorden we Philippe Geubels zeggen na een filmpje over een schaap dat vastzat in een schommel. ‘Horoscoop? Liever horoshuur, kopen is zo definitief’, gooide Adriaan Van den Hoof kurkdroog in de groep. En dan te weten dat de eerste ronde dit seizoen is ingekort, speciaal omdat het eerste deel van de quiz te langdradig werd. Dijengeklets heeft nog nooit holler geklonken.

Maar wat maakt het uit: de tv-kijkende Vlaming dronk een glas, deed tijdens een van de vele reclameblokken een plas en zag dat De slimste mens ter wereld precies nog is zoals het was. Het gekke is niet per se dat mensen blijven kijken, maar dat we ook nog eens snappen waarom. Want als iedereen in vorm is, valt er echt nog wat te lachen in Circus Van Looy. Geubels is in de deelnemersstoelen, zonder voorbereiding dus, minstens even grappig als achter de jurytafel. De verhalen die Marc-Marie Huijbregts debiteert met de stem van een verkouden smartlappenkoning blijven werken. Ook de casting hebben we ooit al slechter gezien: het grappenkanon (Geubels), het sympathieke buitenbeentje (Jaak Van Assche) en de seizoensrevelatie die in eerste zit voor het grote BV-examen slaagt (Lotte Vanwezemael), ze tekenden allemaal present. Voila, nog een rij gevuld op onze bingokaart. Nog één keer het duo Karen Damen – James Cooke in de jury en we kunnen los voor de beenhesp spelen.

Waar we dan over te zeuren hebben? Dat we de vorige alinea ook een maand geleden al hadden kunnen schrijven. Het programma is op zijn best vertrouwd, op zijn slechtst saai, al is het maar omdat we de helft van de aflevering tot op de letter kunnen meemompelen, zelfs na tien maanden pauze. Anno 2019 houdt De slimste mens ter wereld het midden tussen een oude joggingbroek – comfortabel, maar de rek is eruit – en een T-shirt dat stilletjesaan te strak is geworden voor de buik die erachter zit. Het programma doet dan ook wat iedere mens doet in een joggingbroek en een oud T-shirt: achteroverleunen.

Benieuwd of de makers dat in de rest van het seizoen nog kunnen rechttrekken. Dat het allang geen quiz meer is, deert slechts een enkeling nog, maar wanneer de klad in de grappen begint te komen en chronisch scherpte mist, heeft het programma pas echt een probleem. En dan moet Geert Hoste nog komen jureren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content