Brengt de serie Fauda écht de waarheid over het conflict in Israël?

RONA-LEE SHIM en medebedenker LIOR RAZ als undercoverkoppel Nurit en Doron. Raz noemt FAUDA een manier om zijn eigen posttraumatische stress te verwerken. © .

‘Cool Israeli thriller’, tweette Stephen King. En Fauda is inderdaad een verslavende brok bingevoer, maar dat wil nog niet zeggen dat de Palestijnen nu dolgelukkig zijn omdat er een ‘genuanceerd’ beeld van hen wordt opgehangen. De BBC zocht naar The Real Fauda.

Tijdens een nachtelijke oefening vatten twee mannen van Yamas, een Israëlische contraterrorisme-eenheid waarvan de leden zich vermommen als Palestijnen, een Palestijnse terrorist bij de lurven in een nachtwinkel. Ze worden betrapt. Er weerklinken schoten. Een back-upteam springt uit een bestelwagen. Het Israëlische undercoverteam kan ontkomen, mét de arrestant.

Zo’n operatie van Yamas, verbonden aan de Israëlische grenspolitie, werden nooit eerder gefilmd maar voor een ploeg van de BBC werd een uitzondering gemaakt. In de documentaire The Real Fauda wil die nagaan hoe nauwkeurig Fauda, een Israëlische tv-serie over zo’n antiterreurbrigade, de echte situatie weerspiegelt.

Even schetsen: Fauda gaat over een eenheid van de Mista’arvim, undercoverteams die zich mengen onder de Palestijnse bevolking – de term betekent letterlijk ‘zij die onder de Arabieren leven’ – en zo aanslagen trachten te voorkomen. ‘Fauda’ is Arabisch voor chaos. Het is ook een term die Israëlische special forces gebruiken wanneer een operatie dreigt te mislukken. En in de reeks loopt er altijd wel iets mis.

Door langs beide kanten van het conflict personages met diepgang neer te zetten willen de makers duidelijk maken dat iedereen in de oorlog een prijs betaalt

Fauda werd in Israël voor het eerst in 2015 uitgezonden door de kleine betaalzender Yes Oh en brak daar alle kijkcijferrecords. Toen het eerste seizoen in 2016 op Netflix verscheen, groeide de serie ook internationaal uit tot een bescheiden hit. The New York Times bijvoorbeeld was laaiend enthousiast. Stephen King tweette: ‘Fauda on Netflix. Cool Israeli thriller.’ En de acteurs kunnen ondertussen niet meer onopgemerkt over straat lopen.

De Israëlische makers van de serie, acteur Lior Raz en journalist Avi Issacharoff, gaan er prat op dat Fauda het al decennia woedende Israëlisch-Palestijnse conflict zo genuanceerd mogelijk in beeld brengt en dat ze beide partijen een menselijk gezicht geven. Met de nodige trots beweren ze dat Fauda ook aan de Palestijnse kant bekeken wordt, dat Hamas zelfs een link naar de serie op zijn website zet.

The Real Fauda toont dat het toch niet zo simpel ligt. Zo interviewt regisseur Oren Rosenfeld in vluchtelingenkampen enkele Palestijnse militanten terwijl die met pistolen en M16’s zwaaien. ‘Ik heb Fauda gezien’, zegt een van hen, die anoniem wenst te blijven. ‘In die banale serie tonen de makers veel van de Palestijnse kant, maar niet omdat ze van de Palestijnen houden, maar omdat ze hen willen verzwakken en terroriseren.’

In het eerste seizoen van Fauda was een Hamas-terrorist het doelwit van de special forces. In het tweede neemt een Palestijn die terugkeert uit Syrië en banden heeft met IS de rol van antagonist over. Uniek is dat die niet als doortrapte schurken neergezet worden, maar als échte mensen, met échte gevoelens, die hun vrouw en kinderen graag knuffelen en meestal persoonlijke wrok als motief hebben om aanslagen te plegen. ‘Het is de eerste tv-reeks die het Palestijnse verhaal op zo’n manier toont dat je echt iets kunt voelen voor iemand die zich als een terrorist gedraagt’, schreef Itay Stern in de krant Haaretz. ‘Je kunt de motieven en de emoties begrijpen, en dat is uniek, omdat je dat tot nu toe niet echt zag op tv.’ Omgekeerd zijn de Israëlische geheim agenten in Fauda geen heiligen. Voorbeeld: al in de pilot richten ze, vermomd als opdieners, een bloedbad aan op de bruiloft van de broer van een Hamas-kopstuk, waarbij de bruid als menselijk schild wordt gebruikt.

Uniek aan Fauda is dat Palestijnse terroristen niet als doortrapte schurken worden neergezet, maar als u0026#xE9;chte mensen. Omgekeerd zijn de Israu0026#xEB;li’s ook geen heiligen.

Door langs beide kanten van het conflict personages met diepgang neer te zetten willen de makers duidelijk maken dat iedereen in de oorlog een prijs betaalt. ‘Ik weet nog dat ik de writer’s room binnenliep en zei: jongens, ik moet élk personage in de serie willen vertolken’, zegt Lior Raz in The Real Fauda.

Bedenkers Raz en Issacharoff waren zelf ooit lid van de Duvdevan, een undercovereenheid van het leger die zich ook onder de Arabische bevolking mengt. Raz ging daarna acteerlessen volgen en kluste bij als bodyguard van Schwarzenegger. Hij neemt nu zelf de hoofdrol in de serie voor zijn rekening: agent Doron Kavillio is kaal, stevig gebouwd, op het randje van psychopatische, iemand die voortdurend bevelen van zijn oversten negeert en wel erg graag terroristen neerschiet, zeker wanneer die zijn gezin viseren. Raz noemt het creatieve proces helend, een manier om zijn posttraumatische stresssyndroom te verwerken.

De Israëlische Palestijn Sayed Kashua, bekend om zijn humoristische columns in het Hebreeuws, vindt die zogezegd evenwaardige representatie van het conflict niets meer dan sluwe pr. ‘Moeten de makers Fauda nu echt in de markt zetten als een evenwichtige serie die de realiteit in de bezette gebieden toont?’, schreef hij in Haaretz. ‘Zijn Netflix, wereldwijd succes en culturele dominantie over het conflict niet genoeg voor hen? Geef Palestijnen op z’n minst de optie om Fauda te haten.’

‘Ach, linksen zullen altijd denken dat alle Palestijnen als terroristen worden voorgesteld, rechtsen zullen zeggen dat de Palestijnen er te menselijk uit komen’, zei Issacharoff onlangs in een interview. Hij baseerde veel van de personages op zijn jarenlange ervaring als reporter in de bezette gebieden. ‘Het verhaal komt altijd eerst.’

Een derde seizoen is al besteld. De Hollywoodcarrière van Lior Raz staat in de steigers.

The Real Fauda

Woensdag 11/7 om 20.05 uur op Canvas.

Fauda

Seizoen 2 nu te zien bij Netflix.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten
Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content