Bill Cosby komt niet onder strafzaak uit

Bill Cosby tijdens de korte zitting voor de rechtbank © REUTERS

De poging van de Amerikaanse acteur Bill Cosby om de strafzaak tegen hem voor seksueel misbruik te laten annuleren, is mislukt. De rechter in Montgomery, Pennsylvania, oordeelde woensdag dat hij zich toch voor de strafrechter zal moeten verantwoorden.

Tegen de 78-jarige Cosby lopen drie aanklachten van seksueel misbruik. Zijn advocaten probeerden eerder deze week het proces te laten annuleren, door een voormalig openbaar aanklager die de zaak elf jaar geleden behandelde, te laten getuigen. De man, Bruce Castor, gaf toe dat er toen een mondelinge overeenkomst werd gesloten om Cosby niet aan te klagen, omdat er te weinig bewijslast was.

Het slachtoffer kon op die manier ook een rijkelijke schadevergoeding bekomen, luidde het. Maar volgens rechter Steven O’Neill is dat geen reden om het huidige proces te annuleren. Een immuniteitsdeal in een mondeling akkoord, is niet geloofwaardig, luidde het.

10 jaar cel

Cosby wordt ervan beschuldigd in januari 2004 in zijn huis in Philadelphia een vroegere werkneemster van de Temple-universiteit, Andrea Constand, te hebben gedrogeerd en verkracht. In politierapporten uit die tijd verklaarde Cosby dat de vrouw had ingestemd met de seks. Het zou de eerste keer zijn dat Cosby zich voor de strafrechter moet verantwoorden. Als hij wordt veroordeeld, riskeert Cosby 10 jaar cel. (Belga/LP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content