Bart De Pauw: een tv-icoon valt van zijn voetstuk

Bart De Pauw © Belga
Stavros Kelepouris
Stavros Kelepouris Journalist Knack.be

#MeToo is nu ook echt geland in het Vlaamse medialandschap. Bart De Pauw, die tot de grootste televisietalenten van zijn tijd wordt gerekend, wordt bij de openbare omroep aan de kant geschoven na verscheidene getuigenissen over ongepast gedrag en stalking via sms.

Het nieuws sloeg in als een bom: de VRT stopt de samenwerking met televisiepersoonlijkheid Bart De Pauw na een reeks beschuldigingen en getuigenissen over seksueel grensoverschrijdend gedrag. ‘Na diverse meldingen van grensoverschrijdend gedrag bij de openbare omroep en bij andere media is er onvoldoende vertrouwen om nog samen te werken’, meldde Bob Vermeir, manager communicatie van de VRT, gisteren in een persbericht. ‘VRT tolereert geen enkele vorm van grensoverschrijdend gedrag, op geen enkele niveau in de organisatie en ook niet in externe producties die gelinkt zijn aan de VRT’.

Vanmorgen voegde de woordvoerder daaraan toe dat het gaat om een patroon van ‘amoureuze avances die onschuldig starten, maar escaleren en overgaan in een vorm van stalking.’ Volgens de VRT gebruikte De Pauw ook anonieme simkaarten om ‘in het verborgene te blijven’.

De Pauw bevestigde het nieuws over de afgebroken samenwerking zelf in een videoboodschap, maar beet ook van zich af. ‘Stalking is een misdrijf, ik ben nooit gewaarschuwd geweest of op het matje geroepen. Zelf niet bij Paul Lembrechts’, aldus De Pauw. ‘Als mensen zich aangediend hebben en zich daardoor ongemakkelijk hebben gevoeld, kan ik niet ontkennen dat dat toch iets is geweest bij die mensen. Dat vind ik vreselijk, want dat is niet hoe ik met mensen omga. Ik vind het jammer dat ze me er niet op gewezen hebben.’

Toch was de aankondiging geen verrassing. In mediakringen was geweten dat zich een verhaal rond Bart De Pauw aan het opbouwen was. De afgelopen weken voerden de redacties van De Morgen, De Standaard en Het Nieuwsblad gesprekken met verschillende getuigen, mensen die zelf ervaringen hadden met het ongepaste gedrag van De Pauw. Volgens bronnen van Het Nieuwsblad gaat het onder meer over aanhoudend seksueel getinte, expliciete sms’en – die hij ook bleef sturen nadat de slachtoffers hadden aangegeven dat ze daarmee niet gediend waren, en over stalking.

Hij zou de vrouwen ook onverwacht en ongevraagd thuis hebben opgezocht, weet de krant. Ze voelden zich door hem gemanipuleerd en in een hoek gedreven, ‘omdat De Pauw vaak verschillende leidinggevende functies op de set combineerde.’

De Morgen maakt eveneens gewag van een patroon van stalking via tekstberichten van actrices aan het begin van hun carrière of jonge medewerkers van producties. ‘Elke jonge actrice heeft met hem te maken gehad, of alvast met zijn sms’en’, zegt een actrice aan de krant. Maar De Morgen benadrukt ook dat de slachtoffers geen ‘heksenjacht’ wilden voeren, omdat het gedrag van Bart De Pauw ver ligt van de aantijgingen over verkrachtingen en aanrandingen door Hollywoodproducer Harvey Weinstein. Die verhalen brachten de afgelopen weken een stortvloed aan getuigenissen op gang over een reeks invloedrijke figuren. Ook acteur Kevin Spacey viel daarbij van zijn piedestal.

Niettemin verzamelde de krant ‘zes concrete getuigenissen’, de ene al verregaander dan de andere.

Koeken Troef!

De televisiepersoonlijkheid zag de bui zelf al hangen, en riep vorige week met zijn vrouw het personeel van zijn productiehuis Koeken Troef! samen met de mededeling dat er zich enkele anonieme getuigen hadden gemeld bij de VRT en dat de openbare omroep dat voldoende achtte om De Pauw te ontslaan. Eerder die week hadden de Pauw en zijn vrouw een gesprek met VRT-CEO Paul Lembrechts. ‘Je bent een dief, zei hij tegen mij. Ik vroeg hem wat ik dan gestolen had. Dat weet je wel, antwoordde hij,’ aldus Lembrechts over het gesprek.

De aankondiging heeft dan ook verstrekkende gevolgen voor De Pauw. Aangezien hij betrokken is bij zo goed als iedere productie van Koeken Troef! zet de openbare omroep iedere samenwerking met het productiehuis on hold. Twee Tot de Zesde Macht, de quiz van Bart De Pauw die al uitgezonden werd, wordt dan weer uit het programmaschema gehaald.

‘Dit kan niet. In deze tijdgeest is een beschuldiging genoeg, en is recht op verdediging zoek. Het feit dat er beschuldigingen zijn, is genoeg om een carrière te nekken’, zegt De Pauw vandaag. ‘Ik ben opgepakt en opgehangen zonder verhoor.’ Hij overweegt daarom juridische stappen tegen de VRT.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content