Barry Humphries, beter bekend als Dame Edna, overleden op 89-jarige leeftijd

© Getty Images

Komiek Barry Humphries, die wereldwijd beroemd werd dankzij zijn alter ego Dame Edna, is zaterdag op 89-jarige leeftijd overleden. Dame Edna was bekend om haar satire, lila haar en extravagante brillen. Ook had zij een aantal eigen praatprogramma’s.

Woensdag raakte al bekend dat de komiek werd opgenomen in het ziekenhuis. Australische media meldden dat Humphries met complicaties kampte na een heupoperatie. Die ingreep was nodig na een val in februari.

De Australiër bedacht Edna Everage in 1955 en veroverde met het personage de hele wereld. In 1974 kende Edna zichzelf de titel ‘Dame’ toe. Kopstukken uit alle geledingen van de samenleving waren graag te gast in de talkshows van de Dame. Daarnaast sprak de acteur de stemmen in voor veel animatiefilms. Zo was hij de vegetarische haai Bruce in de Pixar-klassieker Finding Nemo uit 2003.

Volgens The Sydney Morning Herald overleed Humphries zaterdag in het ziekenhuis in Sydney. ‘Hij bleef helemaal tot het einde zichzelf, verloor nooit zijn briljante geest, unieke gevatheid en vrijgevige geest’, zei de familie in een verklaring. ‘Meer dan zeventig jaar stond hij op de planken, hij was een entertainer tot op het bot, die tot vorig jaar nog toerde en nog nieuwe shows plande die jammer genoeg nooit zullen zijn.'” Of nog: “De personages die hij creëerde, die miljoenen aan het lachen brachten, blijven voortleven.’

Humphries overleed omringd door zijn naaste familie, onder wie zijn vrouw Lizzie Spender, zijn kinderen en tien kleinkinderen. Hij was viermaal getrouwd.

Barry Humphries (Dame Edna).
Dame Edna, het alter ego van de komiek Barry Humphries. © Getty Images

Partner Content