‘Bake off’-illustrator Bruno Vergauwen: ‘Ik ben niet eens een zoetekauw’

© Bruno Vergauwen
Jozefien Wouters Freelancejournaliste

Maak kennis met de man die alle Bake Off-taarten illustreert.

Ook in het zesde seizoen van Bake Off Vlaanderen kunt u zich weer vergapen aan spectaculaire zoetigheden. En aan de illustraties van Bruno Vergauwen, die intussen honderden taarten bij elkaar tekende. Ook al eet hij zelf liever hartig.

Bruno Vergauwen: Jurylid Regula Ysewijn is mijn echtgenote, dat verklaart het een en ander. (lacht) Toen zij me destijds vertelde dat er een Vlaamse versie van The Great British Bake Off werd gemaakt, heb ik meteen voorgesteld om het grafische luik op mij te nemen. Het logo en alle vormgeving in en rond de baktent, maar dus ook alle taarten die net zoals in de originele reeks worden geïllustreerd. Doorgaans is mijn werk een pak donkerder en mysterieuzer, maar het is fijn om eens iets compleet anders te doen.

© Greetje Van Buggenhout

Ooit verwacht dat je zo veel taarten zou tekenen?

Vergauwen: Absoluut niet. Ik ben niet eens een zoetekauw. (lacht) Ik heb de voorbije jaren veel bijgeleerd over biscuits, toppings en glazuren, maar eerlijk gezegd snak ik tijdens het tekenen vooral naar zout. Bake Off Vlaanderen telt zo’n zestig taarten en gebakjes per seizoen, dus ik moet intussen aan zo’n driehonderdzestig illustraties zitten. En dan is er ook nog Junior Bake Off. Mijn zomermaanden staan volledig in het teken van taart. Na elk Bake Off-seizoen kan ik even geen gebak meer zien. Wat niet altijd evident is als je vrouw bakboeken schrijft.

© National

Hoe begin je aan zo’n illustratie?

Vergauwen: Dat hangt ervan af hoe goed de kandidaat het heeft gedaan. Als de taart goed gelukt is, krijg ik screenshots van de afleveringen doorgestuurd. Als ze de mist zijn ingegaan, moet ik me baseren op schetsen of foto’s van de proefbaksels. Dan helpt het natuurlijk dat Regula de taarten in levenden lijve heeft gezien en ik bij haar kan aftoetsen of een biscuit nu aangebrand of gewoon slecht belicht is.

Welke patisserie is het moeilijkst om te tekenen?

Vergauwen: Als ik er eentje met veel decoratie krijg doorgestuurd, moet ik weleens zuchten. Met zo’n ingewikkeld spektakelstuk ben ik makkelijk vier uur zoet, en het is niet altijd evident om al die kleuren en tierlantijntjes samen te brengen tot één mooi geheel. Bovendien moeten mijn tekeningen heel duidelijk zijn, want in feite vormen ze de anatomie van de taart.

© National

Op welke taarttekening ben je het trotst?

Vergauwen: Dat is een moeilijke. (denkt na) De taarten van Jaline uit seizoen drie waren altijd heel visueel en uitdagend. Vooral haar kandelaarcake, die tijdens de opnames tegen de grond smakte, waardoor ik mijn tekening letterlijk bij elkaar moest puzzelen. Maar het allerleukst was de horroraflevering van Junior Bake Off, waar bloedende bruiden en afgehakte armen de revue passeerden. Omdat ik zelf een griezelfan ben, maar ook omdat de jonge bakkers vaak veel inventiever, conceptueler en vrijer zijn. Dat ik dit na zes seizoenen nog steeds niet beu ben, is dan ook grotendeels te danken aan de creativiteit van de kandidaten. Elk jaar zijn er weer taarten die me inspireren.

Bake Off Vlaanderen
Vanaf 16.11 op Play4.

© National

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content