ACOD VRT voert actie tegen angstcultuur binnen openbare omroep

© Belga

De socialistische vakbond ACOD VRT heeft donderdag actiegevoerd tegen de ‘angstcultuur’ bij de VRT. Met de actie ‘Geef Commentaar’ wil de ABVV-afdeling van de openbare omroep de hervormingen aanklagen binnen de VRT. ‘Deze hervormingen vormen een gevaar voor het welzijn van de medewerkers in het bedrijf’, aldus Michelle Graus, vakbondssecretaris bij ACOD VRT.

De reden voor de actie die plaatsvond op de oostparking, is niet eenduidig. De gedane en toekomstige hervormingen binnen VRT zijn een grote bron van onvrede bij de vakbondsafdeling, ‘maar vooral de angstcultuur en het mentale welzijn baren ons zorgen’, aldus Graus. ‘Gedelegeerd bestuurder Frederik Delaplace heeft bij de medewerkers een zaadje geplant door het uiten van commentaar te verbieden.’ Eerder lekte namelijk een interne mail uit waarin hij het personeel waarschuwde voor onvoorzichtige uitspraken en het delen van vertrouwelijke informatie met externen. De bonden beschouwden die boodschap als ‘een spreekverbod’.

‘In combinatie met deze zwijg- en angstcultuur, worden medewerkers tegen elkaar opgezet. Zo zullen er binnenkort functioneringsgesprekken plaatsvinden, die in de toekomst gekoppeld zullen worden aan loonsverhogingen. Daarbij worden mensen die goed presteren, afgewogen tegen mensen die minder goed presteren, zij die zich kritisch uiten of handelen, lopen het risico daarbij het onderspit te delven’, waarschuwt Graus.

Delaplace zal later op donderdag samenzitten met de vakbonden. ‘Daarbij zal de gedelegeerd bestuurder een actieplan voorleggen om het vertrouwen te herstellen, we rekenen op concrete daden’, zegt Graus.

‘We willen dat er geluisterd wordt naar het personeel van de VRT, en dat vooral om het mentale welzijn van de 2.000 VRT-medewerkers te beschermen’, zegt Graus. ‘De huidige angstcultuur en het toekomstige besparingsplan voor 2024 vormen een giftige cocktail voor het bedrijf.’

Partner Content