Zwangere Guy op Rock Werchter: een bevalling zonder keizersnede

Zwangere Guy op Rock Werchter 2019 © Wouter Van Vaerenbergh

‘Wie is Guy?’ prijkte op de sweater van Gorik Van Oudheusden. Gelukkig kregen we precies vijftig minuten om die quizvraag op te lossen.

Rijmelende Brusselaar? Hiphoppende wereldburger? Gorik van Oudheusden bewees in ieder geval dat je, ook al ben je niet met een baarmoeder uitgerust, best zwanger van ideeën kunt zijn. De rapper uit Ganshoren werd gesecondeerd door een oldschool beatmaster en een toetsenman die ook met een basgitaar uit de voeten kon en toonde zich gegradueerd in de betere verloskunde. Om één uur ’s middags slaagde hij er al moeiteloos in een goedgevulde Barn op sleeptouw te nemen en op een denkbeeldige babyborrel te trakteren.

Zwangere Guy etaleerde een flow vergelijkbaar met die van Nas, 2Pac of The Notorious B.I.G., maar eigenlijk was de man vooral zichzelf. Precies door die authenticiteit waren zijn nummers voor iedereen zo herkenbaar. Dus ja, de die-hards scandeerden zijn Nederlandstalige rhymes woord voor woord mee. En ook al hing er opvallend veel Stikstof in de lucht, homeboy Guy was wars van pretenties. ‘Keep it real en vergeet nooit wie je bent’, bezwoer hij zijn volgelingen. Die boodschap viel, naar de geestdriftige reacties te oordelen, zeker niet in dovemansoren.

Respect

Het ene moment de man lag er heupwiegende Guy-funk in het kraambed, het andere ontspannen lounge-jazz. Van Oudheusden deinsde er niet voor terug zijn ziel boot te leggen (in het striemende Gorik pt.1 rekende hij bijvoorbeeld af met een verleden vol familiegeweld), maar reserveerde in zijn set ook ruimte voor zelfspot en ongecompliceerde fun. Stadsgenoot Peet kreeg een gastrolletje toebedeeld en met Suave G werd zelf even uit de pre-Guystorie geput.

Zwangere Guy stelde voor dat Herman Schueremans voortaan aan de andere kant van de wei Rap Werchter zou organiseren, stond erop een misverstand over hiphop uit de wereld te helpen (‘Het gaat niet om dope of gewillige meiden, maar om respect’) en beloofde eenieder die meteen na zijn optreden naar dat van zijn copains Black Box Revelation ging kijken een pint te betalen.

Naar het einde toe kreeg hij minstens de helft van zijn toeschouwers aan het springen en werd de ruimte voor het podium tot een kolkende moshpit herleid. Zwangere Guy, crowdsurfend boven de menigte: het is een beeld dat we niet gauw zullen vergeten. Een goudeerlijke, maar vooral meeslepende show dus. Of zoals ze in de euh… paterniteit plegen te zeggen: een bevalling zonder keizersnede.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content