Zoveel verdienen artiesten nu echt aan streaming

© Reuters

De Amerikaanse muziekwebsite Billboard heeft een infographic gepubliceerd die uitleg wie wat verdient aan streaming via de diensten Spotify en Pandora. Van één stream op Spotify gaat 0,12 tot 0,59 cent naar het platenlabel, die daarmee artiesten én studiomuzikanten vergoedt. Bij Pandora vangt een artiest 0,06 per stream.

Dat het bedrag je per stream kunt verdienen verwaarloosbaar is, wisten we al langer. Nu heeft Billboard een en ander in een infografiek gegoten. De site vergelijkt de twee grootste streamingdiensten in de VS, Spotify en Pandora. Het startbedrag per stream varieert. Een betalende Spotifygebruiker levert 1 cent per stream op, iemand die de gratis versie gebruikt 0,21 cent aan advertentiegeld. Pandoragebruikers brengen 0,32 cent in het laatje.

Het is opvallend dat beide diensten een flink deel van het bedrag inhouden voor ze het aan de verschillende partijen uitkeren. Bij Spotify is dat 30%, bij Pandora zelfs 50%.

Vanaf dat punt verschillen de verdeelsleutels danig. Spotify keert ongeveer een tiende van het resterende bedrag uit aan de auteursrechtenorganisatie die de uitgever en de auteur vergoedt, bijvoorbeeld SABAM, en de rest aan het platenlabel, dat het geld verdeelt onder de artiesten. Hoe dat gebeurt, is niet duidelijk.

Zoveel verdienen artiesten nu echt aan streaming
© Billboard

Pandora werkt samen met de organisatie SoundExchange. Zij verdeelt het leeuwendeel van het geld onder de artiest, de studiomuzikanten en het platenlabel. De rest gaat naar de uitgever en de auteursrechtenorganisatie. Een artiest houdt ongeveer een vijfde van het bedrag, 0,06 cent, over. Voor de songschrijver is er amper 0,0026 cent over. (JVL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content