Zestigtal Belgische platenwinkels doen mee aan Record Store Day 2016

© iStock

Zaterdag 16 april nemen in België meer dan zestig onafhankelijke platenwinkels deel aan Record Store Day. Wereldwijd organiseren platenwinkels en -labels dan allerlei activiteiten om de branche te promoten.

“We proberen Record Store Day actiever te krijgen dan wat het de afgelopen jaren was”, zegt vinylverzamelaar Diederik Decroix, één van de twee initiatiefnemers achter het Belgische luik van de wereldwijde actie. “We vinden het ook belangrijk om terug te gaan naar de roots van Record Store Day. En dat is aandacht voor de lokale handelaar, zijn passie voor muziek en zijn kennis om dat in de belangstelling te zetten.

Optredens & releases

En natuurlijk dient Record Store Day er ook voor om mensen naar de winkel te krijgen en te verwennen met releases en optredens, liefst in de winkel.” Vinyl zit de laatste jaren in de lift, Record Store Day Belgium heeft de indruk dat platenzaken het ook weer beter doen. “Maar het is opletten voor een vals gevoel van veiligheid, want er zijn ook kapers op de kust”, klinkt het, verwijzende naar grote ketens die ook opnieuw vinyl in de rekken plaatsen.

Alle Belgische deelnemende zaken en activiteiten zoals releases en optredens, staan op het platform www.recordstoreday.be, de website van Record Store Day Belgium. Hou ook Focus.be in de gaten voor een parcours met opmerkelijke optredens en releases.

De organisatie van Record Store Day wil de bestaande community in de toekomst ook verder uitbouwen met alle platenwinkels in België. Record Store Day telt zaterdag deelnemende platenzaken uit meer twintig landen, niet alleen uit Europa, maar ook de Verenigde Staten, Australië, Israël en Mexico. De metalband Metallica tekende dit jaar voor het ambassadeurschap. (Belga/LP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content