Young Fathers op Pukkelpop: Schots maar allerminst scheef

Pukkelpop 2014, Focus Knack © Jef Boes

Het trio Alloysiuos Massaquaoi, Kayus Bankole en ‘G’ Hastings kan zingen, rijmen en preken als de beste, maar het best van al kunnen ze iets wat daar tussenin ligt.

Plus: Een geboortelijst lag er niet aan de ingang van de Castello, dus brachten we voor Young Fathers maar de – kort samengevatte – lof mee die we enkele maanden geleden veil hadden voor hun eerste spruit Dead: ‘een sensatie!’. Kort samengevat, we zeiden het toch?

De crew uit Edinburgh rappers noemen is ze oneer aandoen. Het trio Alloysiuos Massaquaoi, Kayus Bankole en ‘G’ Hastings kan zingen, rijmen en preken als de beste, maar het best van al kunnen ze iets wat daar tussenin ligt. Hastings doet dat met de microfoonposes van een indiepopidool genre Pete Doherty, beide andere heren lijken weggelopen uit de entourage van Mohammed Ali, of het Native Tongues-collectief rond Jungle Brothers.

Met verenigde krachten verleggen ze de grenzen van de hiphop, richting psychedelica, militante soul, Afrikaanse koorzangen en snedige rock. Live zet een drummer de beats kracht bij, de andere, soms splijtende, soms sacrale, dan weer tot heupwiegen aanzettende klanken komen uit een kastje. Geen seconden hebben we ons verveeld – ergens in de kleedkamer van Young Fathers lag de voorspelbaarheid gekneveld te balen met een kap over de kop.

Min: Pukkelpop is het festival van de minst voor de hand liggende festivalgroepen. Young Fathers is er één van. Op plaat is het spervuur aan noise, raps, muzikale haarspeldbochten en absurde al geen hapklare brok. In de Castello was de verwarring dan ook op de gezichten af te lezen. Als de heren dan toch eens de kopjes op en neer liet knikken, of er links en rechts een heup aan het wiegen ging, sloegen ze een halve minuut later radicaal een andere richting in. Nogmaals, geen seconde vervelend, integendeel, maar het vuur dat in hun set stak enkele maanden terug in de AB Club ontbrak deze keer. Hapklare namiddagmuziek it is not.

Hoogtepunten: Een vlammend Get Up, meteen ook één van de meer toegankelijkere tracks op hun album, en de groepsknuffel aan de middelste microfoon tussen de drie heren tijdens het tweede nummer. Hoe zeg je all good in the hood in het Schots?

Aftermovie-gehalte: 1,9/5

Jonas Boels

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content