Winter van de waarheid voor VIER?

Vanaf 12 november start VIER met zijn winterprogrammering. En dat nieuwe schema zou nog belangrijker kunnen worden dan dat van de afgelopen weken.

Niet meer Komen Eten om zeven uur maar The Simpsons, De Kruitfabriek een half uur later dan vroeger, net als De Slimste Mens ter Wereld…: wie vanaf 12 november naar VIER kijkt zonder vooraf de programmagids door te nemen, kan voor verrassingen komen te staan. En dan moet u nog goed weten welke gids u bij de hand neemt, want VIER heeft net bekend gemaakt wat er allemaal verandert in het schema, zodat de informatie in de magazines – Knack Focus, Humo… – in één klap gedateerd was. (De tv-gids op deze website is natuurlijk wel up to date.)

Sommige ingrepen zijn weliswaar geen verrassing: de kijkcijfers van Komen Eten of humaninterestmagazine Plan B vielen zo hard tegen, dat hun positie onhoudbaar was geworden. Komen Eten krijgt nog een tweede kans, al zien wij eerlijk gezegd niet goed in hoe de realityreeks om half acht het verloren publiek terug moet winnen, maar Plan B zal op termijn zo goed als helemaal verdwijnen. Door alles last minute om te gooien geeft VIER op zijn minst echter wel de indruk dat de zenuwen bijzonder gespannen staan. Dat is ook normaal, want over enkele weken houdt De Slimste Mens ter Wereld ermee op, zowat het enige programma dat presteert op het niveau dat je op voorhand kon verwachten.

Niemand zal in september gedacht hebben dat de nieuwe zender gemakkelijk boven het miljoen zou scoren, maar dat er slechts één titel in zou slagen om structureel boven het half miljoen uit te komen, kun je niet anders dan een tegenvaller noemen. En net die titel moet vanaf eind november vervangen worden. Dat zorgt niet meteen voor problemen, want de periode rond kerst en nieuw is qua advertenties altijd een stuk rustiger dan de herfst: ook bij vtm duiken er daarom de volgende weken bijvoorbeeld weer meer herhalingen in het schema op. Maar tegelijk worden tijdens het jaareinde wel de reclamebudgetten voor het volgende jaar onder de loep genomen, zodat je maar beter goede cijfers kunt voorleggen.

In tegenstelling tot VT4 vroeger houdt VIER wel geen ‘winterslaap’ maar brengt het enkele grote kanonnen in stelling: nieuwe seizoenen van De Pappenheimers en De Rechtbank, en Dr. Livingstone, het reisprogramma van Philippe Geubels en Martin Heylen. Alleen zijn dat veel minder sterke merken dan De Slimste Mens, en bovendien programma’s die niet dagelijks op het scherm komen. En als de afgelopen weken iets bewezen hebben, dan wel dat de kijkers die vroeger zo massaal op de Woestijnvisprogramma’s op één afstemden niet gemakkelijk volgen naar VIER. Het blijven kortom spannende tijden.

Stefaan Werbrouck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content