Winnaars De Nieuwe Lichting: “Het niveau lag dit jaar erg hoog”

De winnaars van De Nieuwe Lichting 2015. © Vrt

De drie winnaars van De Nieuwe Lichting zijn bekend. St.Grandson, ZinGeR en I Will, I Swear zijn volgens de luisteraars van Studio Brussel bands die een extra duwtje in de rug verdienden.

Meer dan 700 inzendingen kreeg Studio Brussel voor De Nieuwe Lichting. Daar werden uiteindelijk 60 kandidaten uit geselecteerd. Ides Moon, ZwartWerk, St. Grandson, Jacle Bow, ZinGeR, Milo Meskens en I Will, I Swear vormden het selecte clubje van finalisten. De drie uit Gent afkomstige bands ZinGeR, St. Grandson en I Will, I Swear mogen zich dit jaar de nieuwe lichting noemen. Dat de bands super gelukkig zijn dat ze gewonnen hebben, hoeft niet te verbazen. Maandag zijn de winnaars te zien op de showcase van Studio Brussel in de AB. Ook Balthazar zal van de partij zijn. In augustus mogen de laureaten ook nog eens optreden op Pukkelpop.

Winnaars De Nieuwe Lichting:
© VRT

De leden van de groep I Will, I Swear zitten de hele tijd met een glimlach op hun gezicht de originele (belichte) trofee te bewonderen. “We zijn super blij, we hadden het niet verwacht want er zitten zo’n goede kandidaten tussen”. Kirsten Lemaire liet ook weten dat het niveau dit jaar zeer hoog lag en dat kon Fien, zangeres van I Will, I Swear, wel beamen “Het niveau is inderdaad super hoog dit jaar. We hebben geluisterd naar andere bands en we vonden dat er erg goede nummers bij zaten. We kunnen zelf al meezingen met elk lied”.

I Will, I Swear heeft ook toekomstplannen, zo gaan ze een EP uitbrengen. “We zijn nu bezig aan de opname van onze EP, die is bijna af. In maart komt een eerste single uit en in april zouden de andere vijf nummers gereleased moeten worden. En die komen ook uit op vinyl.” Er staat I Will, I Swear dus een mooie toekomst te wachten.

Winnaars De Nieuwe Lichting:
© VRT

Ook Benjamin van St. Grandson is zeer tevreden met zijn overwinning. “Ik vind het de max dat we gewonnen hebben. Op zich had ik het niet verwacht, ik wist wel dat veel mensen gingen stemmen voor ons, maar als ik ons vergelijk met andere bands was het nog altijd spannand. Het zijn acht super sterke kandidaten, voor mij stak niemand er echt bovenuit. Je hebt natuurlijk wel je persoonlijke voorkeur maar elke band die zijn eigen ding doet, dat vind ik echt cool. Super dat het niveau ook zo hoog is”.

De band heeft ook toekomstplannen. “We gaan starten met nieuwe opnames met Stephane Misseghers (producer van o.a. dEUS en Soulwax). Het is de bedoeling om samen onze plaat op te nemen. We zouden eerst wel onze tweede single willen uitbrengen, maar ik weet niet precies wanneer dat gaat gebeuren. Eerst gaan we kijken hoe het publiek reageert op de eerste single”.

In augustus mogen ze ook optreden op Pukkelpop, en daar kijken ze naar uit. “Spannend, vooral als je er zo vroeg al kan staan via deze kans.” De band gaat ondertussen optreden in Nederland, als voorprogramma voor Mister & Mississippi. “Deze groep is in Nederland al vrij bekend. Dat geeft ons ook wel een serieus duwjte in de rug. De zalen waar we gaan optreden zijn ook zeer mooi, zo gaan we optreden in Paradiso.” Op 8 april zal St.Grandson ook te zien zijn in de Roma in Antwerpen als voorprogramma van Mister & Mississippi.

Winnaars De Nieuwe Lichting:
© VRT

Pieter en Nick van ZinGeR waren in de wolken. “Het voelt alsof heel wat puzzelstukjes in elkaar vallen. Drie maand geleden waren we het nummer Grace nog aan het spelen op het kerkhof voor vrienden die gestorven waren. En nu mogen we hetzelfde lied nog eens komen spelen op de radio en in de AB maandag. Het voelt echt heel goed aan, het voelt zo juist”.

De jongens zijn niet alleen tevreden met hun overwinning maar ook met de steun die ze van iedereen hebben gekregen “We hebben zo veel liefde gevoeld. Er zijn zelfs fanfares van over heel Vlaanderen die covers van Grace hebben gespeeld en doorgestuurd naar ons. Echt zot, op dat moment was niets nog belangrijk.” Pieter had er wel geen rekening mee gehouden dat ZinGeR deze zomer op Pukkelpop gaan staan. “Ik ga mijn vakantie wel moeten verplaatsen, maar dat komt in orde. Voor Pukkelpop wil ik wel eens een uitzondering maken.”

Tickets voor de showcase maandag in de AB zijn enkel online te winnen of door naar Studio Brussel te luisteren. (AlBu)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content