Werchter Boutique: Channel Zero, Mastodon en Soundgarden warmen op voor Metallica

© Koen Keppens

Navigeren door de zee van geruite picknickdekentjes en rode lijven is geen makkie. Na Channel Zero blijkt de gemiddelde Boutiqueganger toch weer even aan platte rust toe.

Thuismatch voor Channel zeroHè geinig, Franky DSVD. Je set beginnen met Hot Summer. We hebben ‘m. Maar wie staat er bij dertig graden in de schaduw als een malloot te dollen met een das en hanschoenen aan? Maar het moet gezegd: Channel Zero krijgt de bezwete massa op Werchter Boutique voor het eerst in beweging. Oké, de band heeft het voordeel een thuismatch te spelen. Dat ze eerder dit jaar in Miami aan boord mochten van de 70,000 Tons Of Metal cruise en binnenkort aantreden op het Franse Hellfest wijst echter op een mogelijke internationale doorbraak.

Op Werchter Boutique wordt er gretig in de back catalogue gegraaid: Angel’s Blood, Freedom en de StuBru-evergreen Help (of zeggen we He-jèèèèèlp?) worden efficiënt de wei ingekeild. Een intens Bad To The Bone ontketent zelfs een bescheiden moshpit in de Black Circle. Bij deze ozonwaarden? Niet gezond. We absorberen nog de riffs van Suck My Energy en Fool’s Parade, maar dan is het welletjes geweest. “My freedom is the only thing you can’t control” horen we DSVD nog sneren. Precies: tijd voor ’n colaatje. Zero.

Mastodon overtuigt nét nietNavigeren door de zee van geruite picknickdekentjes en rode lijven is geen makkie. Na Channel Zero blijkt de gemiddelde Boutiqueganger toch weer even aan platte rust toe. De set waarmee progmetallers Mastodon uitpakken is dan ook niet licht verteerbaar. Wel knap opgebouwd rond het vorig jaar verschenen The Hunter en een handvol moois uit hun vroeger werk. Opener Black Tongue treft meteen doel (Wereldsong! Googlet u ook de versie die Feist er voor Record Store Day van maakte maar even). Toch bekruipt ons al snel het gevoel dat de heren uit Atlanta niet echt in topvorm zijn.

Vooral gitarist Brent Hinds – prijs voor de zwaarst getatoeëerde mens op het Boutiquepodium ¬¬- maakt een wat vermoeide indruk. De band werkt zich door verdienstelijke versies van Crystal Skull , Dry Bone Valley en Octopus Has No Friends (komaan, wij slaan een portie calamares a la plancha nooit af). Verdienstelijk, meer ook niet. Met Curl Of The Burl flakkert het vuur even op dankzij de fraaie samenzang tussen Hinds en drummer Brann Dailor. Maar na de makke versie van onze favoriete testosteronbom Blood And Thunder moeten we streng zijn: herkansing in september wegens half werk.

De terugkeer van Soundgarden

Soundgarden maakt naast Nirvana, Pearl Jam en Smashing Pumpkins deel uit van de Big 4 van de grunge tot de band er in 1996 het bijltje bij neergooit. Zanger Chris Cornell kiest eieren voor zijn geld en tracht een carrière uit te bouwen met Audioslave en wisselvallige soloprojecten. Tot de oerline-up Cornell/Thayill/Shepherd/Cameron in 2010 de draad weer oppikt voor het Amerikaanse Lollapalooza-festival. In die bezetting doet de band deze zomer ook de Europese festivals aan.

Op Werchter Boutique hebben ze de dubieuze eer om als laatste band voor the big M het sufgebrande publiek een adrenalinestoot te geven. Met de klassiekers als Spoonman, Jesus Christ Pose en Black Hole Sun lukt dat meer dan behoorlijk. Ook Gun uit hun Louder Than Love-periode slaat spijkers met koppen. Plots weten we weer waarom we Kim Thayill destijds al zo geweldig vonden. De Sabbathiaanse-groove-met-het-poprandje is nog intact. Op de tonen van Fell On Black Days stroomt de Black Circle stilaan vol voor het grote circus…

Chris Dexters

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content