Wat u moet weten over Lil Peep, kanshebber voor meest gehate artiest van 2017

© .
Geert Zagers
Geert Zagers Journalist bij Knack Focus

Instant Expert helpt u naar een mening over dé emoartiest van 2017.

DE FEITEN

Deze maand verscheen Come Over When You’re Sober (Part I), het debuutalbum van Lil Peep, een Amerikaanse twintigjarige emoartiest. Op zich niets speciaals, ware het niet dat Peep bijzonder is. Peep is namelijk de meest gehate artiest van 2017, aldus de internationale muziekpers. Zijn looks zitten daar voor iets tussen: Peep ziet eruit als een kruising tussen Justin Bieber en de James Franco van Spring Breakers. Oprecht. Zoek hem op Google Afbeeldingen en u zult zeggen: ‘Amai, dat is net Justin Bieber, maar dan gekruist met dinges. Die in Spring Breakers. James Franco, juist ja!’ Dat heeft veel met zijn geblondeerde kapsel te maken, dat Peep al eens roze durft te verven. Zijn bleke teint, een mix van moeheid, cocaïne en ennui, helpt niet. Zijn roze tandgrill evenmin. Maar het zijn vooral de tatoeages die het hem doen: Peep is het soort man dat het woord ‘daddy’ in gotische letters op zijn borstkas heeft staan. Naast een wietblad. Verder heeft hij ook het woord ‘crybaby’ getatoeëerd. Op zijn voorhoofd.

Wat u moet weten over Lil Peep, kanshebber voor meest gehate artiest van 2017
© .

Noem ons voortvarend, maar het zegt iets over je karakter als je het woord ‘crybaby’ op je voorhoofd laat tatoeëren.

Muzikaal klinkt Lil Peep dan ook exact zoals je dat verwacht van iemand met gezichtstatoeages. Op Come Over When You’re Sober (Part I) mompelt hij tegen een achtergrond van trapbeats en lofigitaren – ‘emorap’ heet het genre. Linkin Park is nooit echt ver weg. Gucci Mane ook niet. Peeps songteksten gaan over druggebruik, alcoholgebruik, zelfmoord en lijden aan het leven, en doen dat met de diepgang van een Instagram-caption. In Better Off (Dying) rapt hij ‘Even if I try hard, I ain’t gonna make it’. U Said, een nummer voor zijn ex-lief, bevat de mijmerende zinnen ‘I can still feel your touch / I still do those same drugs’. Elders deelt hij ‘Everyone’s telling me life is short / But I want to die’. Dat nummer heet The Brightside. We denken dat Peep het soms moeilijk heeft met zichzelf.

Aan de andere kant: op eerdere platen samplede Peep indieartiesten als The Postal Service, The Microphones en Modest Mouse. Dat doet vermoeden dat hij over meer smaak beschikt dan de lettertypekeuze van zijn borsttatoeage doet vermoeden. Plus: in een interview met Pitchfork zei hij: ‘Het is zoals professioneel worstelen: iedereen moet een personage spelen. Je moet ervoor zorgen dat je shit origineel genoeg is, anders wil niemand met je fucken.’ Misschien, heel misschien legt hij het er zelf gewoon wat dik op.

We hopen het voor zijn mama.

DE MENINGENCARROUSEL

De fanmening

IK HAAT SCHOOL IK HAAT MAMA IK HEB GEEN ECHTE VRIENDEN HET LEVEN IS STOM DE MUZIEK VAN LIL PEEPZ IS EXACT HOE IK ME VOEL LAAT ME MET RUST HALLO

Wat u moet weten over Lil Peep, kanshebber voor meest gehate artiest van 2017
© Reuters

De contraire mening

Er is een reden waarom Peep een 7,3 op Pitchfork kreeg. Je kunt kritiek hebben op zijn looks en lyrics, maar slecht klinkt zijn muziek niet. Iedereen zou het graag anders zien, maar het zit best goed in elkaar wat Peep maakt. Of toch beter dan je zou verwachten van iemand met ‘crybaby’ op zijn gezicht getatoeëerd.

De kritische mening

Lil Peep is ’the all-American reject you’ll love to hate’ volgens The Fader. The Guardian en GQ noemen hem ’the guy who took back emo’ en ’the next step in the evolution of emo rap’. Noisey houdt het op ‘Is Lil Peep’s music brilliant or stupid as shit?’ Dat vat het wel samen.

De contraire contraire mening

Vijfentwintig jaar geleden is er al eens een twintiger uitgelachen omdat hij songs als I Hate Myself and Want to Die en Rape Me schreef. Die twintiger heeft nu een standbeeld in Seattle.

DE TRIVIA

  • Nog een mooie lyric: ‘I used to wanna kill myself / Came up, still wanna kill myself / My life is going nowhere / I want everyone to know that I don’t care’ – uit OMFG. Peep, toch.
  • In de videoclip van Awful Things ontdekt Peep dat zijn liefje hem bedriegt, waarna Peep zichzelf en de middelbare school in brand steekt. Het meisje keert terug op haar stappen, onder de indruk van het grootse gebaar, en kust de brandende Peep. Jump cut naar een regenboog.
  • Leuk wist-je-datje: de plaat gaat deels over Layla, Peeps ex-lief, wier naam hij al na één dag op zijn lijf liet tatoeëren. Begin dit jaar liet het meisje met een huilfoto op Instagram weten dat ze uit elkaar waren en dat ze niet snapte waarom. Peep liet daarop in de openbare comments een boodschap achter: ‘u showed me a video of u sucking someone elses dick what do u expect?’
  • Voor de volledigheid: Layla antwoordde daarop dat Peeps claim niet klopte. Ze was de man niet aan het bevredigen, maar cocaïne aan het snuiven van zijn penis. Misverstand opgehelderd, zou je denken. Niet dus. Peep en Layla zijn nog steeds uit elkaar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content