Walter Grootaers: ‘Berre was een stille jongen, maar een heel getalenteerde muzikant’

© Belga

‘Berre was altijd gefocust op zijn muziek. Je kunt zeggen dat muziek zijn taal was’, zegt Walter Grootaers, zanger van De Kreuners, over zijn overleden ex-bassist. ‘Voor mij was hij niet alleen een heel getalenteerde muzikant. Hij was ook een echte vriend’, reageert Kreuners-gitarist Jan Van Eyken.

“Berre was een stille jongen, maar altijd gefocust op zijn muziek. Je kunt zeggen dat muziek zijn taal was. En hij had veel ideeën op dat vlak. Als je zelf één idee aanleverde, borduurde Berre erop door en we eindigden bij De Kreuners met tientallen ideeën. Dan kwam het erop aan de juiste keuze te maken”, zegt Walter Grootaers, zanger van De Kreuners. “Voor mij was Berre niet alleen een heel getalenteerde muzikant. Hij was ook een echte vriend”, zegt Kreuners-gitarist Jan Van Eyken.

“Ik was al bevriend met de Berre voordat hij bij De Kreuners kwam”, herinnert Jan Van Eyken zich. “Ik heb hem eigenlijk losgeweekt bij The Scabs, zo ergens tussen 1988 en 1990. Hij had toen al bij The Scabs een en ander op zijn actief met nummers als ‘Matchbox Car’.”

“Dat klopt”, vult Walter Grootaers aan. “Wij waren op zoek naar een bassist voor De Kreuners en Berre is auditie komen doen. Dat klikte binnen de tien minuten. Zijn komst gaf onze groep een serieuze ‘boost’.”

Jan Van Eyken herinnert zich onder meer de inbreng van Berre Bergen bij nummers als “Maak Me Wakker” en “Ik Wil Je”. “En ik herinner me vooral hoe hij op zekere dag met een nummer kwam dat ‘So Young’ heette. Hij zong het ons voor in wat wij het typische Berriaanse Engels noemden. Daar waren soms woorden bij die niet echt Engels waren, maar wel Engels klonken. (lacht)”

“Hij zong van ‘so young’ en gooide er plots een ‘so long’ tussendoor”, vult Walter Grootaers aan. “Daarvan heb ik dan ‘Zo jong’ gemaakt. Het zijn mooie herinneringen, omdat ze veel zeggen over hoe we toen tot een typisch Kreuners-nummer kwamen. Op een bepaald moment kregen we zo ook de vraag om een kerstlied op te nemen met de bewoners van het Big Brother-huis. Dat nummer was in een recordtijd opgenomen, omdat Berre zoveel ideeën aanreikte. Hij was een meester in het uitwerken van een idee door daar dingen van hemzelf aan toe te voegen.”

Minder leuk waren de gezondheidsproblemen die Berre Bergen troffen omstreeks 2006-2007. “We hebben hem zolang mogelijk bij bij ons willen houden, maar op een gegeven ogenblik ging het niet meer. In onderling overleg werd besloten dat hij niet meer zou meegaan op tournee”, zegt Van Eyken.

“Berre raakte door zijn ziekte heel snel moe tijdens optredens en kon niet meer mee. Hij moest afhaken door zijn gezondheid”, besluit Walter Grootaers. “De laatste jaren hebben we maar heel sporadisch contact gehad, omdat ieder zijn eigen gezinsleven had. Maar we bewaren alleen maar goeie herinneringen aan Berre Bergen.”

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content