Waarom Pukkelpop 2015 niet is wat het had kunnen zijn

© BELGA

Dat onze festivalorganisatoren tegenwoordig waakzaam moeten zijn voor concurrentie van over de oceaan, toont het Amerikaanse FYF Fest – voluit Fuck Yeah Fest – aan. Dat festival valt dit jaar jammerlijk samen met de dertigste verjaardagseditie van Pukkelpop.

Frank Ocean, Tobias Jesso Jr., Run the Jewels, Unknown Mortal Orchestra, Savages, Jon Hopkins, FKA twigs, Laura Marling, D’Angelo: we willen geen afbraak doen aan de affiche van Pukkelpop 2015, maar deze namen hadden er allemaal beeldig op gestaan. Helaas spelen zij in datzelfde weekend, op 22 en 23 augustus, op FYF Fest.

Dat relatief jonge festival werd in 2004 opgericht door de toen achttienjarige Sean Carlson. Op een klein stukje Echo Park in LA werden bands als Shark Pants, Wires on Fire en Sabertooth Tiger geprogrammeerd – toen nog vroeg in juli, terwijl FYF tegenwoordig steevast eind augustus georganiseerd wordt.

Jaar na jaar zag Carlson zijn festival groeien. In 2009 verhuisde het naar het grotere LA State Historic Park – intussen is het andermaal verplaatst, naar de LA Memorial Sports Arena & Exposition Park – en in 2011 vond het een partner in Goldenvoice, de promotor van het grote Coachella. Sindsdien lokte FYF Fest onder meer My Bloody Valentine, Beach House, The Strokes en Jamie xx naar Los Angeles.

Waarom Pukkelpop 2015 niet is wat het had kunnen zijn
© FYF Fest

Consequence of Sound, een Amerikaanse onlinemuziekpublicatie, plaatst FYF Fest dit jaar op nummer één in zijn top tien van beste festivals in Noord-Amerika – nota bene vóór Coachella (dat dit jaar AC/DC en Jack White op de affiche had staan). ‘Is er een festival dat hipper en bij-de-tijdser is dan FYF? Niet in Noord-Amerika alleszins’, schrijft Consequence of Sound . ‘Het is de uitgelezen kans om het beste te zien wat de muziekwereld momenteel te bieden heeft.’

Dit jaar valt FYF Fest dus, voor het eerst sinds 2006, toen het nog relatief klein was, samen met Pukkelpop. En daar zijn ze, zo nemen wij aan, niet zo blij mee in Kiewit. Zeker als je weet dat Kele Okereke afzegde voor Pukkelpop maar datzelfde weekend wel met Bloc Party op FYF Fest gaat spelen, en dat de naam Run the Jewels eerst op de affiche van Pukkelpop maar nu op die van FYF prijkt – in Kiewit zeiden ze dat het rapduo geannuleerd had, al beweerde Run the Jewels ten onrechte door Pukkelpop aangekondigd te zijn geweest.

Hoe dan ook: had Pukkelpop, zoals bijvoorbeeld vorig jaar, half augustus plaatsgevonden en niet een weekje later, zoals nu, dan was er van die mogelijke concurrentiestrijd met FYF Fest geen sprake geweest. En dan hadden ze in Kiewit Fuck Yeah kunnen roepen.

(MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content