Waarom Otto-Jan Ham de Slimste Mens is

Vanavond strijden radiopresentator Otto-Jan Ham, de Oostendse huisvrouw Magali Cobbaert en de boomlange basketter Tomas Van Den Spiegel om de titel van Slimste Mens ter Wereld.

De slimste mens ter wereld – de finale

Donderdag 22/11, 21.15 – VIER

– Wat weet u over Otto-Jan Ham? – Studio Brussel. Hammertime. Krulletjes. Rollende rrrr. Slimste mens ter wereld 2012. Stop!

Dit zou een mogelijke vraag kunnen zijn van Erik Van Looy in de volgende editie van de Slimste Mens ter Wereld. Vanavond speelt de radiopresentator tegen de Oostendse huisvrouw Magali Cobbaert en de boomlange basketter Tomas Van Den Spiegel in de finaleaflevering van het VIER-programma. Wie met de overwinnaarsoorkonde naar huis mag, weten we nog niet. Maar als het van mij afhangt, dan hoort Otto-Jan Ham op het hoogste schavotje.

De lofzang voor Otto-Jan is niet enkel gestoeld op blinde adoratie voor hem. Oké, het is een vent met X-factor. Maar zo zaten er nog heel wat in het deelnemerspeloton. Neem nu Guga Baul (een stand-up comedian mét de looks), Bart Cannaert (een vat vol schattigheid, sorry Bart) of Tomas Van Den Spiegel (een indrukwekkende 2m13 met humor). De mannelijke kijkers bleven ook niet op hun honger zitten, want Guinevere Claeys, Ann Van Elsen of Sarah Van Geel waren ook erg schone vrouwen. Even terug naar de kern van de zaak, de tijd tikt weg, Otto-Jan wordt de slimste mens.

Maar met mooi lachen alleen word je geen overwinnaar. Otto-Jan Ham fladderde door de afleveringen met een zeker gemak. Hij evenaarde het record en speelde 11 afleveringen, waarvan hij er 7 won. In zijn laatste aflevering werd hij naar huis gekegeld door CD&V-voorzitter Wouter Beke. Een persoonlijkheid die helemaal in contrast staat met die van Ham. Hoe gereserveerd Beke is, zo enthousiast en rechtuit is Otto-Jan. En dat heeft Koen Fillet geweten, het bijhorende relletje is ondertussen uitgeklaard. Ook vestimentair was er een groot verschil. Beke zat, net als heel wat andere deelnemers, knap gekapt en strak gekleed in de zetel (zitten die überhaupt wel goed?). Terwijl Otto-Jan Ham zich dikwijls tevreden stelde met een sjofele T-shirt met print en een jeans.

Maar Ham is slim, erg slim. En laat dat nu net de belangrijkste eigenschap van een slimste mens zijn. Hij was een oneindige poel van informatie, van oude Miss België-finalistes tot grote geschiedkundige kennis. *Ping* De vragen werden zonder problemen beantwoord. *Ping* Otto-Jan Ham verbaasde vriend en vijand. *Ping* De Studio Brussel-presentator is de man met de grote mond, dat zullen de luisteraars van One Night Stand en Hammertime volmondig beamen. Zijn woordelijk enthousiasme misstond niet naast humorkanonnen als Philippe Geubels en David Galle.*Ping* Goed gespeeld.

Vanavond staat Otto-Jan Ham naast de twee grote verrassingen van dit seizoen. Magali Cobbaert deed iedereen versteld staan: een onbekende huisvrouw die haar mannetje kon staan tussen televisiehelden. Ook Tomas Van Den Spiegel, klonk voorheen enkel bekend in de oren bij sportfanaten en -journalisten, was een erg leuke ontdekking. Maar toch zal Otto-Jan Ham voor één keer echt de ultieme killersblik opzetten. Doorgaans is hij een watje op het vlak van het finalespel (‘u laten zakken’), maar straks slaat hij genadeloos toe. ’t Is gebeurd.

Annelien Boens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content