Waarom ook volwassenen gefascineerd zijn door Peppa Pig

© GF
Jozefien Wouters Freelancejournaliste

Het animatievarken Peppa Pig bracht deze maand haar debuutalbum uit, belandde in een vete met Iggy Azalea en werd ontmaskerd als reus.

De feiten

Peppa Pig is een antropomorf varken dat al vijftien jaar lang kleuters van over de hele wereld entertaint in het gelijknamige Britse kinderprogramma. Met uitzondering van haar hoofd dat de vorm van een haardroger heeft, is ze precies wat u van een vierjarig antropomorf varken verwacht. Ze knort als ze het naar haar zin heeft, springt graag in plassen en vormt het perfecte gezinnetje met haar broer George, Mummy Pig en Daddy Pig. Tel daarbij felle kleuren, schattige nevenpersonages en subtiele levenslessen en je krijgt een megahit onder kinderen. Het vreemde is dat ook volwassenen een uitgesproken fascinatie voor het varken hebben.

Waarom ook volwassenen gefascineerd zijn door Peppa Pig

Echt nieuw is dat niet. In het verleden werden opiniestukken gewijd aan het feit dat Peppa geen gordel draagt in de wagen, het heeft over firemen in plaats van firepeople, Amerikaanse kinderen met een Brits accent opzadelt en onschuldige kijkertjes indoctrineert met haar verborgen socialistische agenda. In China, waar de reeks verbazingwekkend populair is, groeide Peppa dan weer uit tot een modeicoon dat (fake) merkkledij van Supreme, Balenciaga en Gucci opfleurt. Vorig jaar werd ze verbannen van een videoplatform nadat Chinese jongeren haar massaal als gangster portretteerden. YouTubers wereldwijd maken verontrustende fanvideo’s waarin Peppa wordt gemarteld door de tandarts, haar vader opeet of bleekmiddel drinkt. En dan zwijgen we nog over de ontelbare memes.

Het hoogtepunt – of dieptepunt, afhankelijk van hoe u het bekijkt – van de Peppahype speelde zich evenwel de afgelopen weken af. Op 19 juli bracht Peppa haar eerste album met de toepasselijke titel My First Album uit. Toevallig bleek ook Iggy Azalea die dag een album te releasen. ‘It’s over for me now’, tweette de Australische rapper angstvallig, waarna de twee in een vete belandden en Azalea Beppa Pig uiteindelijk een toekomst als spek toewenste. Amper een dag later stond het internet in lichterlaaie nadat een twitteraar via een willekeurige Google-zoekopdracht ontdekte dat Peppa Pig 2,16 meter is. Om u een idee te geven: dat is precies even groot als basketbalspeler Shaquille O’Neal. Het zijn verwarrende tijden voor Peppa Pig-fans.

Waarom ook volwassenen gefascineerd zijn door Peppa Pig

De trivia

– Gelukkig waren andere muzikale collega’s wél enthousiast over het album. ‘That new Peppa Pig album got the streets talkin’, tweette Lil Nas X.

Lil Nas X
Lil Nas X

– China is niet het enige land met een haat-liefdeverhouding met het varken. In Australië werd een aflevering verboden omdat het kinderen zou stimuleren vriendschap te sluiten met spinnen, wat aan de andere kant van de wereld fatale gevolgen kan hebben.

In Australië.
In Australië.

– In 2014 eiste een Italiaanse vrouw een schadevergoeding van honderdduizend euro omdat ze sinds Peppa Pig wordt uitgezonden continu wordt uitgelachen met haar naam, die ze deelt met het personage Gabriella Goat. Een geit, dus.

In Italië.
In Italië.

Partner Content