Waarom Nick Cave en Arctic Monkeys niet de échte headliners van Rock Werchter zijn

Nick Cave op Primavera Sound 2018 © Eric Pamies
Michael Ilegems
Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

Het idee is simpel. Het resultaat is verrassend. Orden de namen op de affiches van Rock Werchter en Pukkelpop op basis van hun maandelijkse luisteraars op Spotify en plots mag een dj met een pot op zijn kop het festival afsluiten en is Nick Cave een naam die ergens rond de middag een tent moet proberen op te warmen.

ROCK WERCHTER 2018

DE STIJGERS

Post Malone

Waarom Nick Cave en Arctic Monkeys niet de échte headliners van Rock Werchter zijn
© .

Wie het is: Een 23-jarige blanke Amerikaanse rapper.

Wat het is: Trage rap voor trieste millennials.

Grootste streaminghit: Rockstar (1,1 miljard plays)

In streamingtermen afgetekend de grootste naam op Rock Werchter, hoofdzakelijk door Rockstar, een depressieve track over het rocksterleven van fuckin’ hoes en poppin’ pillies dat tot een anthem uitgroeide voor een generatie tieners en twintigers. Rockstar was het tweede meest gestreamde nummer van 2017, ná Shape of You, maar vóór Despacito. Verder specialiseert Post Malone zich in introverte chill-down rap. Werchter programmeert hem om twee uur ’s middags in een tent. Voor de collectieve waanzin van dag vier zult u er betrekkelijk vroeg bij moeten zijn.


Khalid

Waarom Nick Cave en Arctic Monkeys niet de échte headliners van Rock Werchter zijn
© .

Wie het is: Een 20-jarige Amerikaanse zanger.

Wat het is: Toegankelijke, soulvolle r&b die door verrassend veel mensen woord voor woord wordt meegezongen.

Grootste streaminghit: Young Dumb & Broke (524 miljoen plays)

Niet te verwarren met Khaled of DJ Khaled. Khalid – bekend geworden nadat Kylie Jenner een nummer van hem op Snapchat had gebruikt – is goed op weg om een soort Adèle van generatie Z te worden. Met debuutplaat American Teen – strak geproducete, goed gezongen r&b die misschien net een tikje te braaf is – stond hij op plaats negen van de meest gestreamde albums van vorig jaar, tussen artiesten als Ed Sheeran, Drake en Bruno Mars. Ondertussen heeft hij al 3,1 miljard streams, vijf Grammy-nominaties en een track op de Black Panther-soundtrack verzameld. Young Dumb & Broke – niet het vrolijkste nummer – is een soort meezinger geworden. Om maar te zeggen: het is vreemd dat je dan nog moet verduidelijken dat Khalid ‘niet die gast van Aicha is’.


Marshmello

Waarom Nick Cave en Arctic Monkeys niet de échte headliners van Rock Werchter zijn
© .

Wie het is: Een 26-jarige danceproducer met een pot op zijn kop.

Wat het is: Betrekkelijk platte EDM-pop die het van haar gastzangers moet hebben.

Grootste streaminghit: Silence, feat. Khalid (575 miljoen plays)

Een frappante headliner. De kans is namelijk groot dat u nog nooit van hem gehoord hebt. Marshmello is de pienterste gast in de EDM-scene van vandaag. Specialiseerde zich als producer en dj in het vergaren van streams met remixes en samenwerkingen met grote namen. Niet zozeer grote radiopop- maar wel grote streamingnamen als Khalid, Anne-Marie, Logic en Selena Gomez. Daarnaast weet hij hoe hij zijn merk moet verzorgen. Marshmello loopt rond als een levend logo met een masker op zijn kop en uitsluitend wit met rode outfits. Op Instagram poseert hij zo veel mogelijk naast Floyd Mayweather en Rick Ross – hij geeft dan ook toe dat een fotograaf in je buurt belangrijker is dan een tourmanager. Wordt verweten evenveel marketeer als artiest te zijn. Hij zal dat zelf niet ontkennen.


Rae Sremmurd

Waarom Nick Cave en Arctic Monkeys niet de échte headliners van Rock Werchter zijn
© .

Wie het is: Een rapduo uit Atlanta.

Wat het is: De betere commerciële trap.

Grootste streaminghit: Black Beatles (512 miljoen plays)

U kunt hun naam niet uitspreken, maar u kent ze wel: hun Black Beatles was een paar jaar geleden de track waarop de Mannequin Challenge werd uitgevoerd. Minder geweten is dat de twee broers van het duo sindsdien, samen met namen als Migos en Future, tot de grote jongens van de trap zijn toegetreden, het genre dat op Spotify het meeste streams verzamelt. Teren op een imago van hyperambitieuze party harders, al blijven ze eruitzien als tieners. (De broers zijn halverwege de twintig.) Met No Flex Zone, No Type en Swangheeft Rae Sremmurd – ‘Ear Drummers’ achterstevoren – hun Spotify-teller in de miljarden gedreven. Benieuwd of ze dat ook in de namiddagzon van Rock Werchter kunnen verzilveren.


DE DALER

Nick Cave & The Bad Seeds

Waarom Nick Cave en Arctic Monkeys niet de échte headliners van Rock Werchter zijn
© .

De grootste zakker op de nieuwe affiche. Bij recensenten en mensen boven de dertig heeft Cave zich de jongste jaren tot halfgod opgewerkt, in streamingcijfers is daar weinig van te merken. Nu doet rock het sowieso minder op Spotify, maar toch: met 1,4 miljoen maandelijkse luisteraars bevindt Cave zich in de regionen van Jade Bird en Sevn Alias. Een van zijn meest beluisterde nummers is dan ook nog Red Right Hand, beter bekend als het introlied van Peaky Blinders. Blijkbaar kent het internet Nick Cave vooral als ‘die ene van dat lied van die Britse tv-serie, allee, met die zigeuners, je weet wel’. Langs de andere kant: wie hem vijf jaar geleden voor een halflege wei vol oudere jongeren zag spelen, wist al dat de kids al even niet meer down met Cave zijn. Blijft een opvallende vaststelling.

Waarom Nick Cave en Arctic Monkeys niet de échte headliners van Rock Werchter zijn
© .


PUKKELPOP 2018

STIJGERS

Dua Lipa

Waarom Nick Cave en Arctic Monkeys niet de échte headliners van Rock Werchter zijn
© .

Wie het is: Een 23-jarige Brits-Albanese zangeres.

Wat het is: ‘Dark pop’ met heel, heel veel referenties naar exen.

Grootste streaminghit: New Rules (860 miljoen plays)

Kendrick Lamar is de logische afsluiter van Pukkelpop 2018, want hij moet zowat de enige zijn die even populair is bij de critici als bij het publiek. Maar één Pukkelpopartiest streamt nog beter dan K-Dot: Dua Lipa. Mochten Spotify-plays de doorslag geven, dan zou niet de eigenlijke headliner Arcade Fire, niet indielieveling The War on Drugs top of the bill zijn, maar zij. New Rules (2017), een how-to om over je ex te raken, spant wat dat betreft de kroon. Maar ook IDGAF (2018), waarin Dua Lipa haar ex nog maar eens duidelijk maakt dat ze toch zeker niet meer aan hem denkt, en Scared to Be Lonely (2017), een song van Martin Garrix met haar als gastzangeres, zijn met respectievelijk 456 miljoen en 557 miljoen streams elk groter dan de volledige laatste platen van The War on Drugs en Arcade Fire opgeteld.


Imagine Dragons

Waarom Nick Cave en Arctic Monkeys niet de échte headliners van Rock Werchter zijn
© .

Wie het is: Een vierkoppige band uit Las Vegas.

Wat het is: Een hybride van bombastische rock, pop, folk en EDM.

Grootste streaminghit: Thunder (743 miljoen plays)

‘Hoe de gezichtsloze rock van Imagine Dragons de toekomst van het genre werd’, kopte USA Today eerder dit jaar. De verklaring: Imagine Dragons is een rockband die niet klinkt als een rockband. Hun sound is een mash-up van stadionrock, pop, folk en EDM, wat maakt dat ze hun plek vinden op zowat alle grote radiozenders én in de meest uiteenlopende playlists. Het is hoe rock in het streamingtijdperk werkt – zie ook: Twenty One Pilots. Imagine Dragons zal Pukkelpop in zijn broekstak steken. Of u hen nu een draak van een groep vindt of niet.


Jess Glynne

Waarom Nick Cave en Arctic Monkeys niet de échte headliners van Rock Werchter zijn
© .

Wie het is: Een 28-jarige singer-songwriter uit Groot-Brittannië.

Wat het is: Adele in een dancejasje.

Grootste streaminghit: Rather Be met Clean Bandit (636 miljoen plays)

Na Dua Lipa is deze roodharige Adele-adept de meest gestreamde artiest van de eerste Pukkelpopdag. Toegegeven: haar grootste streaminghits zijn songs die ze inzong voor Clean Bandit (Rather Be, uit 2014) en Rudimental (These Days, van dit jaar). En toch: ook haar eigen Hold My Hand (2015) wint het vlotjes van alles van Martin Solveig, de Franse sterproducer die na haar aantreedt in de Dance Hall. U komt dus maar beter op tijd voor Jess Glynne, want het kot zal te klein zijn.


Travis Scott

Waarom Nick Cave en Arctic Monkeys niet de échte headliners van Rock Werchter zijn
© .

Wie het is: Het alias van Jacques Webster, een Texaanse rapper van 26.

Wat het is: Rap en trap voor fans van Asap Rocky.

Grootste streaminghit Goosebumps (467 miljoen streams)

‘When Travis Scott raps, people listen’, schreef HotNewHipHop even geleden. Scott werkte al met zowat de hele hiphoproyalty samen, van Kanye West over The Weeknd tot Drake. En toch bestaat de kans dat u nog nooit van hem gehoord hebt. Als Studio Brussel iets van hem draait, is het de Major Lazer-track waarop hij meezingt. Als Hln.be over hem schrijft, is het omdat hij het lief van Kylie Jenner is. Maar op het internet is hij een superster. Goosebumps (2016), met Kendrick Lamar, is op Spotify zes keer groter dan Lemon (2017), de meest gestreamde song van N.E.R.D. En dus mag Scott vrijdag ná N.E.R.D (en na Oscar and the Wolf, de meest gestreamde Pukkelpop-Belg) het hoofdpodium headlinen. De kids zullen dat snappen.


DE DALER

Arcade Fire

Waarom Nick Cave en Arctic Monkeys niet de échte headliners van Rock Werchter zijn
© .

Ooit was Arcade Fire een internetfenomeen, het snoepje van de mp3-blogs. Maar in streamingtijden lijkt hun ster steeds meer tanende. De Canadezen tekenden vorig jaar bij de major Columbia, volgens hun manager ‘om in de klasse van Taylor Swift en Beyoncé te kunnen spelen’. De campagne bij Everything Now (2017) was groots, en de plaat kwam op één binnen in Billboards top honderd. Alleen: een week later was ze alweer uit de top tien getuimeld. Tegenvallende streamingcijfers, inderdaad. Indierock (zie ook: The War on Drugs en Grizzly Bear) heeft een streamingprobleem, en Arcade Fire is daar een goed voorbeeld van.

Waarom Nick Cave en Arctic Monkeys niet de échte headliners van Rock Werchter zijn
© .

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content