Wim Denolf

Waarom het jammer is dat Pukkelpop de homofobe dj Ten Walls schrapte

Wim Denolf Wim Denolf is journalist bij Knack Weekend. Liefst schrijft hij elke week over een ander thema.

Ten Walls, die homoseksualiteit ook met pedofilie vergeleek, getuigde met zijn verwerpelijke uitspraken niet bepaald van goede smaak. Toch is het maar de vraag of het zo’n goed idee was om de man van het podium te verbannen.

“In de goede jaren negentig werden deze mensen van dat andere ras nog gerepareerd”: met die uitspraak over homo’s op zijn Facebookpagina trok de Litouwse dj Ten Walls een streep door zijn plannen voor deze zomer. Excuses van de man mochten niet baten: Pukkelpop en andere muziekfestivals in Nederland, Groot-Brittannië, Spanje, Oostenrijk en Kroatië haalden de dj vrijwel meteen van hun affiche.

Niet zo gek, want een beetje festivalorganisator kijkt wel uit wie ze een podium willen geven. Artiesten die holebi’s, vrouwen, etnische minderheden of andere bevolkingsgroepen beledigen, horen daar niet bij. “We willen duidelijk maken dat ons festival voor iedereen is”, liet het Nederlandse Pitch Festival in Amsterdam weten. “We zijn tegen elke vorm van discriminatie, binnen en buiten ons festivalterrein. Uitspraken als deze staan zo ver van onze overtuigingen dat het heel raar zou zijn als we deze act wel zouden laten spelen.”

Ten Walls, die homoseksualiteit ook met pedofilie vergeleek, getuigde met zijn verwerpelijke uitspraken niet bepaald van goede smaak. Toch is het maar de vraag of het zo’n goed idee was om de man van het podium te verbannen, al was het maar omdat onschuldige muziekfans zo mee de rekening betalen.

Het argument dat de persoonlijke meningen van de artiest even belangrijk zijn als wat hij op het podium doet, houdt weinig steek. Dan mogen we elke politicus, auteur, theatermaker of voetballer die ooit een onbezonnen uitspraak over zijn medemens deed meteen uit de Wetstraat, onze boekenkast, culturele centra en stadions verbannen. Om maar te zwijgen van de bekende en minder bekende mensen die we volgen op Twitter en Facebook, altijd goed voor wie snel wat asociale beweringen wil verzamelen.

U hoort mij niet zeggen dat alles door de beugel kan. Maar waar ligt precies de lijn tussen beledigende of kwetsende uitlatingen, en (in vele landen terecht bij wet verboden) haattaal die aanzet tot discriminatie en geweld? Onder welke categorie de uitspraken van Ten Walls dan vallen, lijkt me voer voor juristen.

Het voornaamste argument tegen de uitsluiting van de Litouwse dj is echter dat dergelijke drastische reacties de kans op een constructieve dialoog aanzienlijk verkleinen. Nochtans is hopen op zo’n dialoog geen naïef wishful thinking. Denk maar aan de verontschuldigingen van de Zweedse Songfestivalwinnaar Måns Zelmerlöw na diens uitspraak dat homoseksualiteit een afwijking is, of de verrassende uitkomst van het protest tegen een optreden van de Franse rapgroep Sexion D’Assaut in de Brusselse Ancienne Belgique in 2010. Na een gesprek met vertegenwoordigers van holebiorganisaties namen de rappers afstand van homofobe uitlatingen en teksten uit het verleden en schaarden ze zich achter de strijd tegen discriminatie.

Acties tegen reggaeconcerten van onder meer Beenie Man, Bounty Killer en Sizzla in Brussel, Antwerpen en Gent leidden in 2012 dan weer tot de opstelling van een charter tegen hate speech en homofobie: een stap vooruit die ook bij concertorganisatoren en artiesten in de reggaewereld heel wat weerklank vond.

Minder goed verging het vorige maand de Australische rapster Iggy Azalea, nadat die zich de voorbije jaren bezondigde aan een reeks voor holebi’s beledigende tweets. De polemiek leek eindelijk beslecht toen Azalea een optreden tijdens de Pride-manifestatie in Pittsburgh aankondigde, maar dat leidde alleen maar tot meer verzet. Diverse holebiorganisaties dreigden zelfs met een boycot, waarop de organisatoren van het evenement uiteindelijk hun kar keerden en Azalea begin juni lieten weten dat ze niet langer welkom was.

Een gemiste kans die hopelijk ook de organisatoren van de komende Antwerp Pride niet ontgaan is. Als ik hen was, zou ik snel het telefoonnummer van die Ten Walls opzoeken. De kans is groot dat de Litouwer tussen 3 en 9 augustus nog een gaatje in zijn agenda heeft. Rol dus de rode loper uit, geef hem een warm onthaal (handjes thuis jongens!) en regel na afloop van zijn set een gesprek met slachtoffers van gay bashing in het Roze Huis. Wedden dat de man snel gerepareerd zal zijn?

Knack Weekend geeft deze week een overzicht van de culturele topevenementen van het zomerseizoen. Nu in de winkel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content