Waar heeft Prince zin in?

De kleine man uit Minneapolis speelt vanavond en morgen een concert op het St. Pietersplein in Gent. Maar verder is niets zeker.

Het leuke aan concerten van Prince is immers dat je nooit weet wat te verwachten. De popster is een impulsief mannetje, en beslist meestal de avond zelf hoe het zal aflopen.

De setlist

Een eerste onderwerp van speculatie is de setlist. Waar veel artiesten gewoon avond na avond exact dezelfde productie brengen, is dat absoluut niet het geval bij Prince Rogers Nelson. Bij dit soort grote concerten kan je wel rekenen op een resem hits (weinig kans dat u het vanavond of morgen zonder ‘Purple Rain’ en ‘Little Red Corvette’ zal moeten doen), maar verder is het koffiedik kijken. Een paar covers vallen ook te verwachten, maar of die van pakweg Bob Dylan of van Chic zullen zijn, dat kunnen we u niet zeggen. De laatste jaren lijkt Prince het zelfs leuk te vinden om ‘Come Together’ van The Beatles door zijn mallemolen te draaien, naast bijvoorbeeld ‘Creep’ van Radiohead.

Ook durft hij al eens onbekend werk uit zijn eigen back catalogue te spelen, of brengt hij een instrumentaal intermezzo met de nodige gitaarsolo’s. Begeleidingsband The New Power Generation, tegenwoordig bestaande uit onder meer Larry Graham van Sly & the Family Stone, heeft een duidelijke boodschap meegekregen: wees op alles voorbereid. Een ding staat echter vast: het zal al heel raar moeten lopen als Gent vandaag en morgen geen show van wereldniveau te zien krijgt.

Aftershow

Waar de laatste weken nog meer speculatie rond ontstond, was de mogelijkheid van een bijkomend optreden in Gent of daarbuiten. Het principe van een ‘aftershow’ is simpel: fans horen iets waaien over een mogelijke locatie en een uur, het gerucht verspreidt zich als een lopend vuurtje, en voor u het weet staan honderden mensen te drummen om een kleine zaal binnen te mogen. Tickets kosten gemiddeld zo’n 100 euro, en zijn enkel cash aan de deur te betalen. Wat daarbinnen dan gebeurt, hangt af van de zin en de inspiratie van het moment.

Nog meer dan bij de officiële concerten krijgen Prince en zijn band de kans om voluit te improviseren, vaak met onvergetelijke resultaten. Bootlegs van die shows doen de ronde op het internet, en worden gekoesterd door de fans. Een tip: probeer zeker eens de magnifieke aftershow van de nacht van 18 op 19 augustus 1988 in het Paard van Troje in Den Haag te pakken te krijgen. Het is een twee uur durende jamsessie, die bewijst waarom Prince een van de meest invloedrijke popartiesten van deze tijd is.

Vorig jaar gaf Prince twee dergelijke ‘geheime’ concerten in de Brusselse Viage, en er wordt gefluisterd dat er ook deze keer weer eentje zou kunnen plaatsvinden in ons land. De Vooruit schijnt al afgehuurd te zijn, maar volgens de geruchten zijn er misschien wel meerdere Gentse podia in staat van paraatheid gebracht. Niets is zeker, en wellicht weet Prince zelf nog niet wat hij vanavond gaat doen. Voor wie in de gaten wil houden wat er staat te gebeuren, is de Twitterpagina van Nathan Ambach misschien de beste gok. De zoon van ‘Boogie Boy’ Paul heeft genoeg connecties om doorgaans als eerste te weten of His Royal Badness zin heeft in een aftershow. ‘Geen nieuws tot na het concert’, staat daar momenteel te lezen. Ook op Studio Brussel zal praktische info wellicht snel de ronde doen.

Maar wat er vanavond en morgen ook te gebeuren staat: het worden ongetwijfeld onvergetelijke concerten daar op het St. Pietersplein. Vergeet zijn soms vreemde uitspraken in interviews. Vergeet zijn middelmatige platen van de laatste jaren. Want, dearly beloved: er is nog steeds maar één Prince. Let’s go crazy.

Max Dedulle

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content