Vvolk brengt tijdloze muziek naar Gentse Handelsbeurs: ‘Hiphop, maar dan in slow motion’

Bert Cools, samen met zijn broer Stijn Cools de bezieler van vvolk. © Zi Owl

Tijdens de kortste nacht van het jaar (25/7) zal er een kleurrijke muziekwolk boven de Handelsbeurs hangen. ‘Het wordt trippen’, belooft Bert Cools. Samen met zijn broer en zestien andere muzikanten zal hij zeven uur lang klanktapijten breien onder het pseudoniem vvolk. ‘Onze muziek komt dicht in de buurt van Interstellar.’

De wekker om 7.15 uur, de trein om 8.12 uur, de werkdag van 9 uur tot 17 uur: de klok dicteert ons dagelijkse leven. Maar hoe voelt het om de tijd even los te laten? ‘Bevrijdend,’ stelt Bert Cools, een Antwerpse gitarist en componist bij verschillende jazz- en wereldmuziekbands zoals Hoera., Merope en EOP/AAN.

Samen met zijn broer Stijn Cools cureert hij Granvat, een platform dat verschillende muzikale projecten huisvest. Samen met zestien andere muzikanten knutselden de broers twee jaar lang aan een van Granvats meest spraakmakende projecten tot nog toe: vvolk.

Het concept is simpel, de impact doeltreffend: de groep creëert uitgesponnen instrumentale stukken die subtiel voortbewegen en aan geen tijdslimieten gebonden zijn. In mensentijd duurt elk livestuk ongeveer een uur, maar in beleving voelt het als een magnifieke gletsjer die zo’n 50 meter per jaar verschuift. De soundscapes van vvolk werden ook op plaat vastgelegd: Book Of Air verscheen op 13 juni via het label Sub Rosa.

Op 25 juni doet vvolk de Handelsbeurs aan. Jullie zullen er van zonsondergang tot aan het ochtendgloren spelen: zo’n zeven uur.

COOLS: Dat is spannend voor ons, aangezien we nog niet eerder zo lang hebben samengespeeld. Maar het is wel de logische volgende stap: twee jaar geleden speelden we vijf stukken in twee uur, vorige maand speelden we er twee in dezelfde tijdsduur. We worden dus steeds beter in het uitrekken van tijd.

Wat mogen we van die nacht verwachten?

COOLS: Naar vvolk-traditie is het een ligconcert. Iedereen neemt kussens en dekens mee, en de Handelsbeurs zal ook zitzakken voorzien. Toeschouwers mogen zelf kiezen wanneer ze komen of vertrekken, ze kunnen aan de bar gaan zitten met vrienden, of zelfs een uiltje knappen. Niemand zal die avond ervaren als een conventioneel optreden. Na ons laatste optreden – in de Magdalenakerk in Brugge – lieten verschillende toeschouwers ons al weten dat ze even buiten hun dagelijkse tijdsbesef waren gestapt. Die show duurde slechts twee uur, dus de nacht in de Handelsbeurs wordt trippen.

Jullie repetities moeten ontzettend lang duren.

BERT COOLS: (lacht) Eigenlijk oefenen we niet op de uitvoering van onze stukken. Stijn en ik komen naar de repetitie met bepaalde klanken die de basis vormen van het stuk. Binnen die klankkleur kan de groep dan live improviseren. Het is hetzelfde principe als dat van de jazz: improvisatie boven een constante groove. Alleen spelen wij die grooves ongeveer tien keer trager. Sommige stukken klinken zelfs als hiphop, maar dan in slow motion.

De hoes van 'Book Of Air - vvolk'.
De hoes van ‘Book Of Air – vvolk’.© vvolk

Bestaat er dan geen tijdslimiet voor jullie?

COOLS: Zolang er film in onze muziek zit, spelen wij verder.

Film?

COOLS: Ja, ik zie onze muziek als een soundscape van een film die niet bestaat. Het zou ontzettend boeiend zijn als een regisseur onze muziek zou verfilmen.

Hoe zou die film er dan uitzien?

COOLS: Buitenaards. Letterlijk dan: vvolk past niet bij de vluchtigheid van het menselijke leven. Onze lange klanklandschappen bestaan in een uitgerekte tijd die het aardse overstijgt. Interstellar komt al dicht in de buurt van onze muziek.

Wat is, na deze concertreeks die behalve in de Handelsbeurs ook halt houdt op onder meer Jazz Middelheim, de volgende – overtreffende – stap voor vvolk?

Ik zou het geweldig vinden om ons groepsaantal te verdubbelen: van achttien naar zesendertig. Hoe groter de groep, hoe vrijer de individuele muzikanten. Zo hebben we drie bassisten. Als een van hen de nood voelt om even niet te spelen, dan kan dat. Die vrijheid kom je bij weinig andere bands tegen. Maar laten we beginnen met een hele nacht vol te spelen.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Vvolk treedt 25 juni de hele nacht op in de Handelsbeurs in Gent. Verder staan er nog optredens op Jazz Middelheim (12/8) en in de Antwerpse Sint-Joriskerk (15/9) op de agenda.

Joshua Migneau

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content