Voorpublicatie: Stijn openhartig

In een openhartig interview praat Stijn voluit over zijn nieuwe album Ten Danz, … en over de manier waarop hij ‘in zijn kindertijd nogal intiem bejegend werd door de plaatselijke priester’.

Stijn staat op de cover van Knack Focus. Aka de Vlaamse Prince – een vergelijking die de in Brussel residerende elektrowizard liever zelf niet maakt. ‘Omdat er evenveel verschillen als gelijkenissen zijn’, beweert hij met enige zin voor ironie: ‘ik ben bijvoorbeeld al geen dwerg en ik speel geen gitaar.’ Het is – dat bent u van ons gewoon – een fijn gesprek geworden, met aandacht voor vanalles en nog wat: zijn nieuwe, hitsige plaat, zijn vertrek bij EMI, macho’s en watjes, zijn voorliefde voor seksuele inuendo’s en – wel ja, waarom niet – pedofilie. Al was dat laatste niet op ons verzoek, dat spreekt voor zich. Een waarlijk onschuldige vraag leidde gewoon tot een verbazende onthulling, die de zanger vervolgens meteen netjes een plaats gaf. Omdat we het hele verhaal uit respect voor de artiest liever niet uit zijn context gerukt zien, geven we het hier alvast in exclusieve voorpublicatie. Het volledige interview verschijnt in de nieuwe editie van Knack Focus, die morgen in de winkel ligt.

‘Tough’ gaat over een macho die eigenlijk maar een watje is.

Stijn: Dank je wel, dat nummer gaat over mij! (Lacht) Neen, echt: Tough is ik die voor de spiegel sta en mezelf een klets verkoop. Zo van: ‘Doe toch niet alsof je een stoere, hippe vogel bent, want eigenlijk ben je een nobody zoals iedereen.’ Maar ook: ‘Je woont in België, je betaalt elke maand huur, je bezit een derdehandsauto, je bent niet aan het pensioensparen; misschien sta je weleens met je kop op de cover van een boekske, maar blijf toch maar bescheiden.’ Het is een kattebelletje voor mezelf, een reminder om vooral niet naast mijn schoenen te gaan lopen.

‘In veel opzichten zet ik me af tegen mijn katholieke opvoeding’, heb je eens gezegd. Tegen welke aspecten van je katholieke opvoeding rebelleer je precies?

Stijn: Heb ik dat echt gezegd? (Lange stilte) Ik weet niet of ik daar toen al op doelde, maar ik ben één van die kennelijk zeer talrijke jongetjes die in zijn kindertijd nogal intiem bejegend werd door de plaatselijke priester. Die priester was een vriend des huizes die mij graag over de krullenbol mocht aaien en daarbij niet naliet om geregeld zijn tong in mijn mond te steken. Voor alle duidelijkheid: hij heeft nooit in mijn broek gezeten en ik heb er geen trauma aan overgehouden, maar prettig vond ik dat opdringerige tongzoenen natuurlijk niet. Ik ben ook maar mettertijd gaan beseffen dat wat hij deed niet door de beugel kon. Hij is nog niet zo lang geleden gestorven en ik heb de gebeurtenissen van toen intussen ook een plaats gegeven, maar vergeten wat er is gebeurd, kan ik niet. De ervaringen met die priester hebben een blijvende invloed op me gehad. En misschien sijpelen ze wel door in mijn muziek. ‘Kom op voor jezelf en voor je idealen, laat je niet doen’: het is wellicht geen toeval dat die boodschap in veel van mijn nummers vervat zit.

Excuus voor de tactloze overgang, maar het nummer ‘Wugdai’ op je nieuwe plaat lijkt een natte droom op muziek gezet.

Stijn: (Lacht) Het is een soort seksuele fantasie, ja. En voor alle duidelijkheid dus geen anekdote uit mijn persoonlijke leven. Ik heb nog nooit in mijn blote flikker op een tafel staan zingen tegen een baguette, en mijn vriendin van haar kant heeft nog nooit ’s ochtends vroeg in de keuken staan strippen. Maar wat niet is, kan nog komen.

Password, de eerste single uit Stijns nieuwe plaat Ten Danz:

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content