Vlaamse Opera start seizoen Mijn Oriënt

© Vlaamse Opera

Naar aanleiding van het Mahler-jaar start de Vlaamse Opera zijn seizoen met ‘Das Lied von der Erde’. De eerste opera van het seizoen, L’Amour de loin, sluit daarbij aan.

Als seizoensthema koos de Vlaamse Opera voor ‘Mijn Oriënt’, over de bruggen tussen het Oosten en het Westen. Mahlers muzikale testament ‘Das Lied von der Erde’ past perfect in dat plaatje: de componist baseerde zich daarvoor namelijk op de gedichtenbundel ‘Die chinesische Flöte’ (1908) van Hans Bethge.

In de geest van zijn tijd had de poëet een verzameling Chinese gedichten uit de Tang-dynastie in een Duits Laatromantisch kleedje gestoken. Zowel de keuze van de gedichten als de Duitse presentatie paste helemaal in de interesse van de Germaanse kunstscène voor Oriëntaalse cultuur.

Voor ‘Das Lied von der Erde’ selecteerde Mahler zeven gedichten, waarin leven en dood centraal staan. Dit bipolaire, deze twee tegenstrijdige principes die elkaar aanvullen vormen op dat moment de basis van Malhers filosofisch en muzikaal denken. Ook de Chinese dirigent Muhai Tang staat voor een culturele kruisbestuiving tussen Oost en West.

Bovendien vormt ‘Das Lied von der Erde’ een mooie opener voor de eerste echte opera van het seizoen, namelijk ‘L’Amour de loin’. Als voorstudie voor die opera creëerde de Finse hedendaagse componiste Kaija Saariaho ‘Oltra Mar’, waarin ze bepaalde thema’s uit ‘Das Lied von der Erde’ verwerkt. Net als in deze voorstudie staan liefde, tijd en dood centraal in de opera ‘L’Amour de loin’. De regie is in handen van Daniele Finzi Pasca, die voor Cirque du Soleil ‘Corteo’ regisseerde.

Elien Haentjens

‘Das Lied von der Erde’, 3 en 4 september, en ‘L’Amour de Loin’ vanaf 18 september in de Vlaamse Opera.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content