Vier vragen over Vestiville, het nieuwe festival dat Cardi B naar Lommel wil halen

Cardi B tijdens een optreden © Isopix

Met Vestiville staat er een gloednieuwe speler aan de start van het Belgische festivalseizoen, eentje die bovendien blaakt van ambitie en in Lommel het ‘Tomorrowland van de hiphop’ wil optrekken. Toch zit het stadsbestuur met vragen.

1. Wat is Vestiville?

Om een of andere redenen kreeg het eerste persbericht over Vestiville, het nieuwe festival in het Lommelse Kristalpark, maar weinig aandacht toen het in december vorig jaar verstuurd werd. Nochtans pakt de organisatie meteen groot en ambitieus uit. Bovenaan de line-up van het driedaagse festival prijken Cardi B, Migos en Future, drie Amerikaanse rapsupersterren die ook in Werchter of Kiewit warm zouden onthaald worden. Daaronder zitten vooral Nederlandse hiphopartiesten, van Boef tot Sevn Alias. Dat alles, aangevuld met mode, kunst en sport, moet 125 000 mensen, verspreid over drie dagen, naar Limburg lokken.

Vestiville vindt plaats in hetzelfde weekend als Rock Werchter, al is dat geen bewuste keuze.

Op haar website wordt het festival bestempeld als ‘de toegangspoort tot een urban oase van muziek, kunst en verwondering’. Productiehoofd Jan Pluym houdt er rekening mee dat het festival aanvankelijk verlies zal draaien, maar spreekt over ‘een tienjarenplan’, waarin Vestiville het grootste urbanfestival van Europa wordt. Het Tomorrowland van de hiphop, zeg maar. Als hem dat lukt, is dat zonder meer een prestatie te noemen.

Dat Vestiville in hetzelfde weekend plaatsvindt als Rock Werchter, maakt het er niet gemakkelijker op. ‘Dat is geen bewuste keuze’, benadrukt Pluym. ‘Mochten we het een weekend later organiseren, streden we met grote Amerikaanse festivals om dezelfde artiesten en waren ze al helemaal niet te betalen.’

2. Wie organiseert het?

De directeur van Vestiville, Ravuth Ty, beheert samen met zijn zakenpartner Nikin Chawda Manik 360, een boekingskantoor dat tours organiseert voor grote rappers als Asap Rocky en de verguisde 6ix9ine. Die rappers gaan ook graag met Ty op de foto, blijkt uit Ty’s Facebookprofiel.

In Nederland organiseerde Ty eerst urban house-feestjes onder de naam Nope is Dope. In 2014 pakte hij daar uit met het eerste Vestival in Nijmegen. Dat deed Ty op dezelfde manier als dat hij het in België deed: uit het niets, met een roedel Amerikaanse sterren op de affiche en in hetzelfde weekend als een gevestigd festival, in dit geval Mysteryland.

Een jaar na het eerste Vestival zou blijken dat er in Istanboel het jaar ervoor ook al een Vestival was georganiseerd, nota bene door Ty’s voormalige schoonbroer.

De twee voerden een tijdje een bittere strijd voor de rechtbank om de logo’s van Vestival, waarbij de vennootschappen van Ty ook nog eens failliet gingen. Ty benaderde vervolgens Ufuk Baydar van Havensluis bv, die als externe investeerder de organisatie overnam.

Uiteindelijk nam het evenement dit jaar een doorstart onder de naam Oh! My! Music Festival, nog steeds met de externe investeerder als eigenaar. Voor de duidelijkheid: de organisatie van Vestiville is daar geen betrokken partij meer.

Voor Vestiville werd een nieuwe bvba opgericht met zetel in Sint-Truiden. Naast Ty’s zus Kannaroth en zijn vriendin Emina Ljeskovica is ook Nikin Chawda bestuurder, Ty’s partner in Manik 360.

Voor het festival in Lommel werd naast Jan Pluym ook Roel Berens aangetrokken. Beide heren zijn habitués in het nachtleven. Zo heeft Berens Daydream en Ultimate Festival op zijn palmares staan. Beide festivals vonden net als Vestiville in het Lommels Kristalpark plaats. Berens kent de locatie en het stadsbestuur dus goed, al werd Ultimate Festival uiteindelijk wel afgelast, twee weken voor het zou plaatsvinden. Volgens de organisatie gebeurde dat door betichtingen van ‘bepaalde mensen uit de festivalwereld’, stond in Het Laatste Nieuws te lezen.

Migos
Migos© .

3. Staat het festival echt op de helling?

Dat laatste bevestigt ook Kris Verduyckt, tot eind 2018 schepen van Cultuur in Lommel en vandaag gemeenteraadslid voor Samen – SP.A. ‘In de vorige legislatuur is Roel Vestiville komen toelichten. Er is toen een schriftelijke principiële overeenkomst gesloten, waarin staat dat we als schepencollege de toestemming gaven om het event verder uit te werken.’

Die lijkt op losse schroeven te staan. Het Belang van Limburg berichtte dinsdag dat burgemeester Rob Nijs (CD&V) negatieve geruchten opving en zich vragen stelt bij de veiligheid. De maatregelen die Vestiville neemt, worden momenteel door de betrokken diensten onderzocht. Donderdag volgt een overleg tussen het stadsbestuur en de organisatie. Berens en Pluym staan pal: ‘Veiligheid is een prioriteit voor ons.’

‘Wij zijn geen scoutsgroep die een feestje bouwt.’

Productiehoofd Jan Pluym

Het Belang schrijft dat ook de line-up onzeker zou zijn, al haalt ze daar geen sluitend bewijs voor aan. Headliners Cardi B, Future en Migos hebben Lommel nog niet in hun touragenda staan, al moet daarbij worden gezegd dat geen van de drie artiesten al een concert na 16 juni heeft aangekondigd. Het is dus plausibel dat ze hun shows op Vestiville samen de rest van hun zomertournees in de nabije toekomst zullen aankondigen.

‘Uiteraard is er verbazing in de scene als een nieuw festival ineens met Cardi B afkomt’, zegt Pluym. ‘Maar wees gerust, ze liggen alledrie contractueel vast. Het omgekeerde zou een onvergeeflijke fout zijn. Wij zijn geen scoutsgroep die een feestje bouwt.’

4. En nu?

Donderdag is er dus een nieuwe samenkomst. Als Vestiville daar antwoord kan geven op de vragen van het Lommelse bestuur, zal de formele goedkeuring van het schepencollege snel volgen, zegt burgemeester Nijs. De organisatie van Vestiville bereidt alvast een nieuw promo-offensief voor. ‘Mét een persconferentie en filmpjes van de artiesten zelf die hun show aankondigen’, belooft Pluym.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content