Vier entertainmentfiguren met opvallende politieke banden

Jean-Claude Van Damme. © National
Tobias Cobbaert

Als politicus hoef je niet per se zelf in een konijnenpak te kruipen om een breder publiek te bereiken.

1. Jean-Claude Van Damme

Begin april kreeg Muscles from Brussels een diplomatiek paspoort van de Democratische Republiek Congo. Als ambassadeur op het vlak van cultuur, jeugd en biodiversiteit moet hij het Afrikaanse land promoten in de rest van de wereld en investeerders aantrekken. Ook wil hij grote sterren als Arnold Schwarzenegger en Jackie Chan ervan overtuigen hoe veilig Congo is. Tijdens een persconferentie beweerde Van Damme geboren te zijn in de Congelese stad Likasi – een even grote verrassing als zijn diplomatieke engagement.

2. Steven Seagal

Zowat alle voormalige fans van Poetin, zoals Gérard Depardieu, hebben hun steun sinds het begin van de oorlog in Oekraïne ingetrokken. De grote uitzondering is vergane actieglorie Steven Seagal, die in 2016 van Poetin een Russisch paspoort kreeg en sinds 2017 Oekraïne niet meer binnen mag. Onlangs vierde hij nog zijn verjaardag met een hoop Kremlin-insiders, waarbij hij een pakkende toast gaf om hen als familie te eren. Het levert hem alvast meer aandacht op dan zijn recente films.

2
2 © National
3. Run the Jewels

Gezien de politieke lading van de teksten van Run the Jewels hoeft het niet te verbazen dat El-P en Killer Mike erg geëngageerd zijn. Zo begon het rapduo optredens met een speech van Bernie Sanders, die speciaal voor zijn ‘goede vriend Killer Mike’ was opgenomen. Nog frappanter was dat ze vijf jaar geleden op Glastonbury de toenmalige Labour-voorzitter Jeremy Corbyn in the flesh lieten speechen. Op video’s is te zien dat ook Johnny Depp de toespraak meemaakte, al weten we niet of dat Corbyn ondertussen nog goede punten oplevert.

3
3 © National
4. Kanye West

Tussen Kanye en zijn presidenten botert het niet altijd goed. In 2005 zei hij live op tv dat Bush geen moer gaf om zwarte mensen, en in 2009 noemde Obama hem een jackass. Met Trump kon de rapper het opvallend beter vinden: in 2016 kwam het olijke duo samen om hun visies op politiek te bespreken, en in 2018 tweette Kanye dat hij en Trump een mysterieuze ‘dragon energy’ delen. De president bedankte hem met de gevleugelde woorden: ‘Thank you Kanye, very cool!’

In 2020 legde Ye uit dat hij zijn Make America Great Again-petje met trots droeg, om aan te klagen dat zwarte mensen per definitie verondersteld werden om op de Democraten te stemmen – en omdat hij hield van Trump-hotels en de saxofoonmuziek in de lobby’s daarvan.

4
4 © National

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content