Vier Belgische violisten op Koningin Elisabethwedstrijd

© Belga

Voor de Koningin Elisabethwedstrijd die op 30 april begint, zijn 88 jonge violisten, onder wie vier Belgen, geselecteerd.

Zoals dat sinds verscheidene jaren het geval is, zijn de Koreanen het talrijkst (16 deelnemers), gevolgd door de Amerikanen (13) en de Russen (11). De wedstrijd viert dit jaar zijn 75ste verjaardag en voor de eerste keer vinden de eerste ronde en de halve finale in het Flageygebouw plaats. Het Conservatorium is in een te slechte staat voor deze rondes en hun uitzending op radio en televisie.

Maximumleeftijd is 30 jaar

De maximumleeftijd om zich in te schrijven voor het concours is op 30 jaar gebracht. “We willen ook minder jonge en al meer gevormde musici laten deelnemen”, legde voorzitter Jean-Pierre de Launoy uit. Deze leeftijdsgrens wordt voortaan de regel voor alle wedstrijden. De minimumleeftijd voor deelname is 18 jaar met mogelijke uitzonderingen tot 17 of 16 jaar.

Halve finale

Voor de halve finale moeten de kandidaten twee recitals voorstellen, waaruit de jury een keuze maakt. “Deze regel was al van toepassing op de pianowedstrijd en we hebben vastgesteld dat dit meer samenhang in de prestaties bracht”, benadrukte de Launoy.

In de halve finale worden de kandidaten begeleid door het Kamerorkest van Wallonië (Orchestre de Chambre de Wallonie) onder leiding van Michael Hofstetter, in de finale door het Nationaal Orkest van België gedirigeerd door Gilbert Varga. De finale vindt zoals steeds in het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel plaats. (Belga/RDM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content